Bedirhan Zugot  Yazdı - Sosyal Medya Günlüğü; Sur(i)yeliler

Sevdiğim iki adamın sosyal medya üzerinden konuşmalarını okurum hep.

Siyaset, ekonomi, bazen edebiyat, müzik…

Ne ararsan var, hem de dolu dolu; öyle boşa çalıp konuşanlardan değiller.

Cevat (Korkmaz) Abi yazmış;

Kemalist Türklerin, seküler Kürtlerin, Alevilerin bugün buluştuğu ortak payda, yaşam biçimlerine müdahale kaygısıdır.

İktidar, diyanet üzerinden bu kaygıyı artırmayı sürdürüyor.

Diğer mücadele sebepleri (dil, din, siyaset) bunlar eski oktavında konuşulmuyor.

Üzülerek söyleyeyim ki, Türkiye cumhuriyeti vatandaşları (Kürtler, Türkler, Lazlar vs.) Suriyelilere karşı ortak nefrette buluştular.

Antep, Urfa, Kilis, Mardin…

Her gün üçüncü sayfa haberlerinden sıkıntıyı izliyoruz.

Mehmet (Aslan) Abi, Cevat abinin üstten yaptığı tespiti, mülayim bir tavırla tamamlamış:

Suriyeliler konusunda "alan memnun, satan memnun" bir durum var.

Geçtiğimiz günlerde Suriye'den sosyal medyaya düşen festival görüntüleri vardı.

Türkiye'deki insanın zihninde şekillenmiş olandan farkılı bir Suriye resmi vardı orada.

İşin açıkçası Suriye kendi nüfusunu yeniledi!

IŞİD gibi radikal İslami gurupları bünyelerinden önemli ölçüde atmış oldular. Biliyorsun Suriye rejimi Nusayri'lerin kontrolündedir. Nusayriliğin bizdeki karşılığı Aleviliktir. Esad ailesi de Latkiyeli Nusayri bir koldan geliyor. Yani bir anlamda daha fanatik olan Sünni damarı bünyelerinden uzaklaştırmış oldular. Bu cihadi artıkların bir kısmı İdlib'e sıkıştırıldı, bir kısmı da Türkiye'ye yerleştirildi. Dolayısıyla Türkiye'de gördüğümüz Suriyeliler ile Suriye'dekilerin profili birbirinden oldukça farklı. Bir anlamda bu savaşın bir sonucu olarak Suriye kendisini yeniledi ve fanatizmini Türkiye'ye postalamış oldu. Türkiye'de Suriyelilere duyulan nefrette uzlaşma olduğunu yazmışsın. Ben de bir detay eklemek koşuluyla söylediğine katılırım; halen Suriye'de yerleşik olan ve çoğu Nusayri ve Kürtlerden oluşan nüfus da Türkiye'deki Suriyelere nefret konusunda uzlaşmış durumdalar. Tabi ki bu söylediklerim savaş koşullarında göç etmek zorunda kalan ve sünni fanatizmle ilişkisi olmayan Suriyeleri yerleşimcilerin bir kısmıyla ilgili değil.

Bir başka arkadaş da Adana Yüreğir’de vatandaşların Suriyeliler tepkisi üzerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın malumun ilanı sözlerini hatırlatmış:

“Türkiye, merhametinden dolayı 5 milyon Suriyeliye bakıyor ama bunu sadece merhametinden dolayı yapmıyor. Bunu çok iyi bilmek lazım. Sınır ötesinde Halep hattı, Türkmenler hattı bizim 400 yıldır sınır güvenliğimizi sağlayan insanlar. İkincisi de şu anda Suriye’nin kuzeyinde bir Kürt devleti kurmaya çalışıyorlar. Biz de kurdurmamaya çalışıyoruz. Bu kadar insana da Türkiye’de boşuna kucak açmadık. Suriye’nin kuzeyinde bir taraftan Türk Silahlı Kuvvetleri, bir taraftan da Özgür Suriye Ordusu, orada bir Kürt devleti kurdurmamak için ayrı ayrı mücadele ediyorlar. Orada bir Kürt devleti kurulması demek, Türkiye’nin güney doğusunun bıçakla yarılmış gibi yarılıp atılması demek”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bedirhan Zugot Arşivi