Bedirhan Zugot yazdı: Sosyal Konut Projesi, dar gelirliye hayal

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 13 Eylül’de cumhuriyet tarihinin ‘en büyük sosyal konut projesi ile 81 il ve tüm ilçelerde 2023-28 arasında 500 bin sosyal konut, 250 bin konut amaçlı arsa, 50 bin işyeri yapılacağını duyurdu.

Proje sadece dar gelirliyi konut sahibi yapma amacına hizmet etmeyecek; proje ile 2 trilyon liradan fazla ekonomik hareketlilik ve 100 bin istihdam ve fahiş kira artışlarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu kampanya sayısı ve kalitesi bakımından dünyadaki en büyük konut yatırımı. Ülkemizin her yerinde, yüz binlerce yeni sosyal konutun, konut arsasının ve iş yerinin inşa sürecini başlatıyoruz” diyerek yapmayı amaçladıklarını özetledi.

Eğri oturup düzgün konuşalım; Ak Parti hükümeti şimdiye kadarki hükümetlerin yapamadığı birçok projeye imza attı. Ülke tarihinde hayal olarak görünen birçok proje ile ekonomik refah düzeyini ve şartlarını artıran hamleleri takdire şayan.

Pandeminin uluslararası ekonomiye etkileri, gerek içerde gerekse sınır ötesinde yaşananlar, artık şartları zorlayan bir ekonomik kriz yaşanmasının önüne geçilmesini de zorluyor maalesef.

Sosyal konut projesi bu anlamda çok iyi ve stratejik bir hamle olarak gözüküyor.

İki yıl içinde bitirilerek hak sahiplerine teslim edileceği açıklanan bu konutlar için 2+1 evlerde 2 bin 280 lira taksitle 240 ay (608 bin TL), 3+1 evlerde ise 3 bin 187 lira taksitle 240 ay vadeyle (850 bin TL) satışa çıkarılma şartı var.

Aynı zamanda hak sahiplerinden konutlar için kura çekilip sözleşme imzalandıktan sonra yüzde 10 peşinat talep edilecek. Bu peşinat 2+1 ev için 61 bin, 3+1 ev içinse 85 bin lira civarında olacak. Taksitler ise, memur maaşına göre yılda iki kez artacak.

Taksit ödemeleri de sözleşme tarihini takip eden ay itibarıyla başlatılacak.

Asgari ücretle çalışan ve kirada oturan bir kişi için konut fiyatlarının giderek arttığı özellikle büyükşehirlerde sosyal konut projesi ile ev sahibi olma fikri ilk bakışta umut veriyor.

Ancak…

“Sözleşme tarihinden itibaren yapılacağı ifade edilen ödemelerde asgari ücretle çalışan biri hem kira ödeyip hem de ev taksidi ödeyebilir mi?” diye kendimize soralım.

5 bin 500 TL asgari ücret alan bir kişi 2+1 bir ev için 60 bin civarında peşinat verecek. Diyelim ki bankadan (çekebilirse tabi) çekip ayda 2.500 lira geri ödemeye yaydı. Kirada oturduğu evde en düşük maliyetle (Elektrik, su, doğalgaz gibi masraflar hariç) 2 bin lira ödedi.  2+1 ev için 2 bin 280 liradan ev taksidi ödendiği düşünüldüğünde aylık 6 bin 800 lira ayırmak zorunda kalacak.

Aldığı maaş 5 bin 500 lira olan bir kişi için her aya Bin 300 lira borçla girecek. Elektriği, suyu, doğalgazı, yiyecek, giyecek, eğitim, sağlık giderleri bunlara dahil değil üstelik.

Bu bilindiği için hane halkı gelirinin en fazla net 16.000 TL (İstanbul için 18.000 TL) olduğunu kanıtlayan gelir belgeleri isteniyor.

Bir evde en az 2 kişinin asgari ücretle çalıştığı düşünülürse  hane halkının  en az 11 bin liraya tekabül eden bir gelire sahip olması gerekiyor.

Uzatmayalım ve bağlayalım; çok güzel bir proje ancak dar gelirliler için bu sadece bir hoş sedanın ötesine geçmeyecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bedirhan Zugot Arşivi