Bayram Öcal yazdı: Kahvenizi nasıl alırsınız?

Gün içinde yaptığımız hemen hemen her şey kişiliğimiz ile ilgili ipuçları veriyor.

Yapılan birçok araştırmada uzmanlar, beslenme alışkanlıkları, müzik, kitap okuma gibi önemsiz görünen davranışların, insanın kişilik özelliği hakkında önemli verileri içerdiğini hep söyler.

Psikolojide kişilik, nasıl bir hayat süreceğimize dair ipuçları sunduğu için önemli bir konu. Örneğin özenli bir insansanız, fiziksel sağlığınızın iyi olması ve daha uyumlu ilişkiler içinde olma olasılığınız daha yüksektir; dışadönük insanlar daha mutludur; sinirli insanlar daha fazla ruh sağlığı sorunları ortaya çıkabilir; açık fikirli insanlar daha çok para kazanabilir; daha 'uyumlu' insanların daha çok arkadaşı olur gibi.

Kişilik özelliklerimiz sadece uzun vadeli değil, gündelik küçük alışkanlık ve davranışlarımızda da kendisini gösterebiliyor.

Örneğin, dışadönük insanlar daha çok sosyal organizasyonlara katılabliyor. Sorumluluk sahibi insanlarda işlerini geciktirme ihtimali daha azdır. Ama dışadönüklerin aynı zamanda farklı etkinliklerle keyif yapmayı sevdiğini ya da sorumlu insanların daha az kitap okuduğu sonucunu çok azımız biliriz.

Bu kadarını bekliyor olabilirsiniz ancak geçtiğimiz günlerde Appetite Dergisi’nde bulguları yayınlanan bir çalışma bana oldukça ilginç geldi.

Çalışma, sade, sütsüz ve şekersiz kahve tercihi ile sadist ya da psikopatik eğilimler arasında ilişki olduğunu; binden fazla yetişkinin katılımıyla yapılan anketle tespit etmiş ve bu kanaate varmış.

Araştırmada katılımcılara yeme içme konusundaki tercihleri soruluyor; Katılımcılar daha sonra sadizm, narsisizm ve psikopati gibi antisosyal kişilik bozukluklarının değerlendirildiği bir dizi teste tabi tutuluyor.

Yürütülen çalışma, acı tatların tercih edilmesinin psikopatik davranışlarla ilişkili olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmada varılan sonuç; acı yiyecek tercihi ile ‘gündelik sadizm’, yani başkalarına orta düzeyde acı çektirmekten zevk alma eğilimi arasında bağlantı olduğu yönünde.

Öte yandan çalışma, yalnızca sade kahve tercihiyle sözgelimi kişilik bozuklukları arasında ilişki kurmuyor; turp, kereviz ve tonik suyu tüketen katılımcıların da antisosyal özellikler sergileme olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmacılar, bu kişilik bozuklukların acı tatları fazlaca seven insanlarda ‘kronik hale gelebileceğine’ ve onların daha kötü karakterlere sahip olmalarına yol açabileceğine işaret ediyor.

Biri/leri hiç olmadık bir yerde “kahvenizi nasıl alırsınız?” diye sorduğunda tedbirli davranın bence. Orta şekerli en makul olanı bence.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi