Muharrem Fiğançiçek
Muharrem Fiğançiçek yazdı: Futbol ve insani duruş
Bazı tartışmalar var ki, söylemi haddi aşan bir duruma gelir.
Bir maçta siyasi görüş, simgeler üzerinden yapılan tartışmalar…
Filistin mezalimine karşı yapılan protesto, ezilen bir halkın kendini ifade etme refleksi olabilir bu.
Örneğin ülkesi İsrail’in mezalimini savunan Antalyasporlu futbolcuya verilen tepki haklı bir tepki bence.
Aynı şekilde Drogba’nın ülkesindeki iç savaşı bitirme çabası futbol tarihindeki en anlamlı olaylardandır.
Dünya Kupası’na katılma yolundaki Fildiziş Sahilleri maçının sonunda ülkesinin tamamının onları izlediğini fark eden Didier Drogba elindeki fırsatı değerlendirmeye karar verdi ve odadaki muhabirlerden birinden bir mikrofon istedi. Bütün takım, Drogba ortada olmak üzere, kol kola girdi ve Drogba şu tarihi konuşmasına başladı:
“Fildişi Sahili’nden bayanlar ve baylar, ülkenin kuzeyinden, güneyinden, merkezinden ve batısından herkes… Bugün bütün Fildişi Sahilliler olarak bir arada olup ortak bir amaç uğruna çalışabileceğimizi gösterdik.”
“Kutlamaların bütün ülkeyi birleştireceğine söz vermiştik, bugün dizlerimizin üstünde size yalvarıyoruz.” Bu cümleyle beraber bütün takım aynı anda dizlerinin üstüne çöktü. Ardından üç kere “Affedin! Afrika’da bu kadar çok zenginliğe sahip bir ülke savaşmamalı. Lütfen silahlarınızı bırakın ve demokratik seçimler yapın. Her şey çok daha iyi olacak.”
Konuşmasının bitmesi ile bütün oyuncular ayağa kalktı ve hep beraber dans edip şarkı söylemeye başladılar. Hristiyan’ı, Müslüman’ı fark etmeden bir takım olarak, bir ülke olarak güçlerini gösterdiler.
Bu konuşma aylarca Fildişi Sahili ve yabancı basın tarafından televizyonlarda gösterildi. Medyanın etkisi ile iç savaş gerçekten de hiç olmadığı kadar durgun bir hale gelmişti. 2006-2007 yılları arasında, birlikteliği ve barışın sembolü olan Drogba, hem ülkesinin başbakanı, hem de isyancı güçlerle görüştü. 2007 yılında ise iç savaş sonlandı. Kutlamaların bir parçası olarak Fildişi Sahili ve Madagaskar arasında yapılacak bir maç, ülkenin güneyi yerine, isyancılarla özleştirilen kuzey tarafında oynandı.
Futbol sadece futbol değildir, bazen daha çok şeydir.
Yapacağınız bir konuşma ya da hareketlebazen kabuk tutan bir yarayı kaşımız olursunuz.
Ama Drogba gibi bir futbolcunun insani çabası elbette ki taraflı tarafsız herkesi etkilediği gibi tam tersi bir işaret ve hareket, kabuk yaramış yarayı kanatmaktan, huzursuzluk oluşturmaktan başka bir şeye yaramaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.