
Halil Yaman
Halil Yaman yazdı: İnsanın aynası!
"Bir çocuk demiş kuş koysunlar yoluna." (Nilgün Marmara) Bu satırları yazarken çocukluğu belki de çoktan içine gömülmüş sonradan değeri anlaşılan bir yazar olma ünvanı kazanmıştır. Nitekim yılardır bir köşede öylece gizli gizli bir şeyler karalıyordu, derdi eşi. Kim bilir içindeki fermanını kaleme alırken çağın insanlığına bir mesaj göndermişti. Satırlarında olduğu gibi neden bir kuş edasıyla sevemiyoruz? Sürekli bir ihanet, daha iyisine koşmak adına tüm benliğinizi savurduğunuz ve sizi yaralayan sanığa verilen bunca sevgi sözcükleri. Sözüm ona kendini polyannacılıkla kandıran insan özünden nasibini alamayan, insanlık dışı işlere kalkışan nasıl sevebilir ki? Hangi yola kuş konar ki? Oysa yaralandı yolunuza koyulan kuşlar. Öldürdünüz onca güzel çocukluğu!
"Bir karga bir kediyi öldüresiye oyuna davet ediyordu." Hangimiz karga ya da hangimiz kedi rolü üstlenirdi? İnsan insanı zehirlerken, tahribat kokuyordu artık ruh. İnsan aradığını bulamıyor; ne bir yer ne de bir liman... Sanırım her şeyde biraz yalnızlık ve yara içinde bocalıyor insan. Madem öyle; her şeyi bir varsayım kabul edersek neden insanlar cellâdına âşık? Bu sorunun cevabını birçok nedene sığdırmak basit bir bahaneyle geçiştirme taktiği desek yeridir. Bir ölü aynada yansımasını nasıl görebilir. Kuşu yaraladıktan sonra dönüp öldü mü/ölmedi mi diye dönmeniz koca bir narsist anlayışına sahip insanlar için kullanılan cazip bir söz. Aslında insanlar bir sırra kalem bastı desek yeridir. Hasta ve bitkin düşüren tuhaf bir sır. Anlamak için çaba gerek biraz da acı ve her zamankinden iflah olunmayacak kadar pişmanlık.
"Niye izin vermez kimse yollarıma kuş konmasına." diyen yazar, bu derin ve kıymetli satırları içinde anlıyoruz ki insan insanın aynası olmadığı sürece tahribatın en büyüğü bir doğal sevgi felaketine kapı aralıyor.
"Bir çocuk demiş. Öyle güzelsin ki kuş koysunlar yoluna demiş." İşte Nilgün Marmara’nın bu satırlarını ele aldığınızda her satırın sevginin, sevmenin özüne inmeyen insanlar için dünyevi cehenneme giden yolu açıktır. Hâsılı; Nilgün Marmara için sevgi bir vasiyetti. Rahmetle Anıyorum.
Halil Yaman yazdı | Kendini Bil
13 Kasım 2024 Çarşamba 18:45Halil Yaman yazdı: Toplum içindeki fikirler
20 Ağustos 2024 Salı 00:30Halil Yaman yazdı: Çağın özeti
15 Ağustos 2024 Perşembe 00:30Halil Yaman yazdı: Yabancı
11 Haziran 2024 Salı 00:20Halil Yaman yazdı: Sabahın Eşiği
08 Mayıs 2024 Çarşamba 00:30Halil Yaman yazdı: Ahmed Arif
04 Mayıs 2024 Cumartesi 00:30Halil Yaman yazdı: Halil Cibran
25 Nisan 2024 Perşembe 00:30Halil Yaman yazdı: Kendi Seçimi Olmadan Mutlu Olabilme Sanatı
17 Nisan 2024 Çarşamba 00:20Halil Yaman yazdı: Stefan Zweig ve bilinmeyen bir kadının mektubu
05 Nisan 2024 Cuma 00:10Halil Yaman yazdı: Didem Madak derki ;
30 Mart 2024 Cumartesi 00:20




Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.