Yûsif Bedirxan

Yûsif Bedirxan

Virüste öngörülebilir bir süreç yok I

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, Kurban Bayramı’nda Koronavirüs ile ilgili sonbaharda beklenen muhtemel 'ikinci dalgaya' ilişkin şunları söylemiş: Normalleşme sürecinde toplumun büyük kısmı Kovid-19 öncesi dönemdeymiş gibi davranmaya başladı.Sosyal mesafenin yanı sıra maske takılmaması ve maskelerin yanlış kullanılmasıyla pozitif vaka rakamlarında da artışlar görüldü. Özellikle düğünlerde ve parklarda, maske takma ve sosyal mesafe kuralları uygulanmıyor.

… Şu anda yoğun bakım anlamında riskli gruplarla ilgili olarak daha iyi durumda olduğumuzu söyleyebilirim ama bu artış bizi endişelendiriyor.

Kurallara uyulmazsa, pozitif vaka sayılarının sonbaharda beklenen muhtemel 'ikinci dalgada daha da artacak uyarılarına rağmen durum daha da kötüleşerek sürüyor.

Türkiye şartlarında yapılan bu genelleme, bölgede fazlasıyla hissedilen bir başka tabloyu gözler önüne seriyor.

Sağlık Bakanı Koca’nın işaret ettiği 5 ilden üçü (Diyarbakır, Mardin ve Gaziantep) bölgede.

Diyarbakır’da ağır vaka sayısı ve virüsten kaynaklı ölümler artmaya devam ederken; vaka sayısının her geçen gün yükseldiği kentte yoğun bakım ünitelerinde yer olmaması yüzünden Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Bölümü’nün de yoğun bakıma dönüştürülmesi bunun işareti. Ve hatta hastanede tedavi edilmeyip eve gönderilenler, evde virüs bulaşan risk grubundakilerin haberlere yansımayanlara birebir şahitliğimiz olmuyor değil.

Halka gerekli önlemlerin alınması noktasında yapılan çağrılara dikkat çeken Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, bu çağrıları yaparken sorumluluğu sadece halka yüklemenin doğru olmadığını, halkın normalleşme sürecini yanlış anladığına yönelik eleştirilere dikkat çekerek, yurttaşların bilgilendirilme noktasında eksik kalındığını söylüyor ve şu ciddi sözleri sarf ediyor:

Ağır ekonomik şartların fazlasıyla hissedildiği durumun daha kötüye gitmemesi adına Haziran ve Temmuz ayında devreye sokulan kontrollü normalleşmede işletmelerin çalışma koşulları ile şehir içi ve şehirlerarası toplu taşıma araçlarının adeta kendi haline bırakılmış olması da bulaşın artmasına sebep değil mi?

Turan’ın bu noktada dikkat çektiği bir konuya bakalım.

Kovid-19’a yakalanan ve 5 ildeki tüm hastanelerden geri çevrildikten sonra yaşamını yitiren Şeref Yıldız’ı hatırlatan Turan, “Hasta nasıl yer bulabiliyor? Ya biri vefat edecek ya da başka bir hasta taburcu olup onun yerine alınacak. Şerif Yıldız da yer bulmaya çalışırken vefat etti. Yer olsa o hasta bir şekilde transfer edilecek ve şu an da hayatta olacaktı. Ama vaka sayıları arttıkça hastanede yer bulamıyoruz. Öngörüyoruz ki böyle giderse daha da artacak. Diyarbakır’da günlük 300 ortalama vaka sayısı var. Urfa’da da 300 ila 350 arası ortalama vaka sayası var” diyor.

İki farklı açıklama ve yaşadığımız tecrübeler bize iyiye giden bir durumun olmadığını fazlasıyla gösteriyor. Devam Edecek

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yûsif Bedirxan Arşivi