Tarık Othan yazdı: Kent Hafızası: Gazeteciler, MHP, Elçi Davası

Diyarbakır, siyasetin, sanatın, edebiyatın hayat bulduğu bir şehir. Bu anlamda oldukça hareketli bir haftayı daha çok siyasi olaylar üzerinden geride bıraktık.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 8 Haziran’da gözaltına alınan 22 kişiden 16 gazeteci tutuklandı. Nöbetçi Sulh Mahkemesi’ne sevk edilen JİNNEWS Müdürü Safiye Alagaş, DFG Eşbaşkanı Serdar Altan, MA Editörü Aziz Oruç, Xwebûn Yazıişleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş,  Zeynel Abidin Bulut, Ömer Çelik, Mazlum Doğan Güler, İbrahim Koyuncu, Neşe Toprak, Elif Üngür, Abdurrahman Öncü, Suat Doğuhan, Remziye Temel, Ramazan Geciken, Lezgin Akdeniz ve Mehmet Şahin tutuklandı.

Konuyla ilgili farklı tepkiler geldi. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ve sivil toplum örgütleri temsilcileri tutuklamalara tepki göstererek, gazetecilerin serbest bırakılması çağrılarını yeniledi.

Diyarbakır MHP Diyarbakır İl Teşkilatı Genel Merkez kararıyla feshedildi.

Beklenmedik  kararın sebebi aradan 12 saat geçmeden belli oldu. Hakkında çok sayıda şikayet iddia olan İl Başkanı Cihan Kayaalp’ın gözaltına alındı. İfadesinin ardından tutuklanarak cezaevine gönderilen Kayaalp’in tutuklanma sebebi ise “nitelikli cinsel istismar”.

Kayaalp hakkındaki soruşturma devam ederken mağdurun çocuk olması nedeniyle dosya hakkında gizlilik kararı alınarak yayın yasağı getirildi.

MHP’nin bu aşamadı tavrı eleştirilirken, Feshedilme kararını duyuran Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul MilletvekiliSemih Yalçın eleştirilere yanıt verdi: “Hadise çok hassastı. İddialar çok ciddiydi. Yine de temkinli yaklaşmalı, neyin ne olduğuna iyi bakmalıydık. O sebeple adaletten ayrılmamak için kılı kırk yardık. Farklı kaynaklardan yanıltılıyor da olabilirdik, o yüzden detaylı inceledik. İşin vahim boyutlarını anlayınca da tüm bu iddiaların emniyetimiz ve yargımız tarafından araştırılması için herhangi bir gölge şüphe kalmaması için il teşkilatını derhal feshetme kararı aldık”

Geçmiş haftanın önemli olaylarından biri de Tahir Elçi davası idi.

Elçi’nin öldürülmesiyle ilgili davada dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun  tanık olarak dinlenilmesine karar verildi.

Aynı gün davada tanık olarak dinlenilmesine karar verilen Davutoğlu’nun avukatları, davet tebliğ edildiğinde müvekkillerinin “gereğini yapacağını” açıkladı.

Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu (İKK), yöneticilerine dönük tehdit iddialarına ilişkin açıklama yaptı. TMMOB  İKK Sekreteri Doğan Hatun, odaya bağlı Şehir Plancılar Odası (ŞPO) yöneticilerinin son dönemlerde rantsal proje peşinde olan kişiler tarafından mafyavari bir tarzda tehdit edildiğini savundu. Hatun, “Bu tehditler, oda yönetimi üyelerinin şahsında TMMOB’ye ve duyarlı tüm bileşenlere yapılmıştır. Dolayısıyla tüm kent ve doğa savunucuları olarak usulsüz rant amaçlı kent talancılarına ve rant projelerine karşı dün olduğu gibi bugünde ilkelerimizden taviz vermeyeceğiz” dedi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tarık Othan Arşivi