Tarık Othan yazdı: Fiskaya, yerinde dönüşmeli

Dicle Mahallesi ile Feritköşkü Mahallesi içinde yer alan Fiskaya bölgesi, 2017 yılında Çevre ve Şehircilik (ve İklim Değişikliği) Bakanlığı tarafından riskli alan ilan edildi.

Ardından başlatılan çalışmalar kapsamında bu yılın Haziran ayında 'Fiskaya Şelalesi' eski görünümüne kavuşturularak açıldı, seyir terası ise Kasım ayı sonunda yenilenerek hizmete açıldı.

Alanda, son olarak toplam 5 etapta gerçekleştirileceği belirtilen kentsel dönüşüm projesinin 1'inci etabının yıkım çalışmaları başladı.

Yıkım çalışmalarının 1’nci etabında yer alan 93 dönümlük alandaki 205 hak sahibi ile anlaşma sağlanmasının ardından 16 Aralık günü yıkım çalışmaları başladı.

Yıkım çalışmaları için bölgede düzenlenen törene katılan Vali Karaloğlu, hak sahiplerinden 84’ü ile TOKİ konut sözleşmesi, 121’i ile de konut ya da arsa bedeli karşılığında rızaen (helalleşerek, mağdur edilmeden) anlaşıldığını söyledi.

Diyarbakır’ın doğusuna düşen, Dicle Nehri’ne nazır en güzel manzarasının olduğu alanda ne yapılacağı merak konusuydu.

Bu alanın da tıpku Sur’un bazı mahalleleri ile Ali Paşa Mahallesi’nin Lalebey sınırındaki alan gibi kentin mahalle dokusundan ve mimari yapısından uzak betonarme yapılarla ranta kurban edilmesi en büyük endişe.

Karaloğlu, bu endişelerle ilgili de konuştu ve söz konusu bölgenin millet bahçesinin devamı olarak düzenleneceğini ve kentin yeşil alan ortalamasının da artacağını söyledi.

Ancak geçmiş deneyimlerden kaynaklı ‘kentsel dönüşüm’ adı altındaki projelere şüpheyle yaklaşanlar, Fiskaya ve Ferit Köşk mahallelerini kapsayan ve 5 etaptan oluşan projenin, son etabının ise imara açılmasından endişesi ediyor.

Bunda da haksız sayılmazlar.

Daha önce yapılanları, Fiskaya’da olabileceklere referans olarak sunan hafıza henüz taze.

Kentsel dönüşüm adı altında yürütülen projelerde seçilen yerler (Ali Paşa, yasaklı altı mahalle, BenuSen ve Kaynartepe) kahır ekseni dar gelirli olan insanların yaşadığı alanlar.

Ve bu insanlar dayatılan bir irade ve kısıtlı maddi motivasyonlarla kentin bir ucundan başka bir ucuna sürüklendi, sürükleniyor.

Amaç kenti güzelleştirmek ve turizme kazandırmak ise ‘yerinde dönüşüm’ de pek ala mümkün olabilir.

Birçok kişi altta yatan niyetin farklı olduğunda hem fikir.

O yüzden Fiskaya’da başlayan yıkım; henüz vakit erken iken yerinden kentsel dönüşüm şeklinde değiştirilmeli.

Ali Paşa’da, Hasırlı, Fatihpaşa, BenuSen ve Kaynartepe’deki dönüşümler hem kentin insan dokusunu hem de kültürel dokusunu tahrip etmekten başka bir işe yaramaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tarık Othan Arşivi