Yûsif Bedirxan

Yûsif Bedirxan

Salgına dair şeyler… II

Dün salgına dair olumlu bir gelişmeyi, hava kirliliğinin azalmasını ve Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü TedrosAdhanomGhebreyesus’tın uyarılarını ele almıştık.

Bugün salgın ile ilgili süren araştırmalardan birine bakalım.

Virüs ile ilgili gün geçmiyor ki ilginç bilgiler, tespitler yapılmasın.

Genel temizlik kuralları, maske ve eldiven kullanımından maskeye ısrara varan uyarılar bir yana, aynı zamanda virüsle mücadele ve yeni tedavi ya da aşı geliştirme ile ilgili çalışmalar da sürüyor.

Bugüne kadar uzmanlar sigara içenlerin Covid-19 hastalığını çok daha ağır geçirdiğini belirterek sigaradan uzak durma konusunda defalarca uyarılarda bulunurken, Fransa’dan ilginç bir bilgi paylaşıldı.

Paris’te bir hastanede doktorların yaptığı bir araştırmada nikotin olduğu tahmin edilen maddenin sigara içenlerin Covid-19’a yakalanmasına engel olabileceği öne sürüldü.

Çalışmanın analizini yapan saygın nörobiyoloji uzmanı Jean-Pierre Changeux, nikotinin virüsün hücrelere ulaşmasına engel olarak vücutta yayılmasını durdurabileceğini söyledi. Nikotin ayrıca çoğu ağır Covid-19 vakalarında görülen bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyon göstermesini de azaltıyor olabilir.

Haberde, sonuçların Çin’de yapılan ve geçen ay New EnglandJournal of Medicine’da yayınlanan çalışmayla da örtüştüğünü öne sürüyor.

Bilme karşı boynumuz kıldan ince.

En çok da tiryakilerin sevineceği ilginç bir bilgi, ancak sigara kullanımının başka potansiyel tehlikeleri olduğunun altını çizerek kapatalım bu konuyu.

Gülümseten bir paylaşımla bitirelim: İyi ki salgından önce çok süper bir hayat yaşamıyormuşum fena çökerdim. Azdan az gitti resmen. (SON)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yûsif Bedirxan Arşivi