Renkli civciv furyası !

Burası çok sıcak ve karanlık. İçine doğduğum dünya hep karanlık mı? Sadece ben mi varım? Of bunalıyorum, kimse yok mu? Çıkarın beni buradan. İçerde bir şeyler kıpırdıyor. Kimsin sen ? Büyüyor muyum ben ? Sığacak mıyım küçücük dünyaya? Gagamı, ayaklarımı , kanatlarım, hissediyorum uçacak mıyım?Git gide büyüyorum. Sığmayacağım buraya. İçeri bir şey girdi. Kırmızı oldu her yer. Zorlarsam belki çıkarım buradan. Olmuyor çıkamıyorum. Gagamı kullanmalıyım. Işığı gördüm. Başardım sonunda çıkacağım. Biraz daha çabalamam gerekiyor. Sonunda başardım. Başka yumurtalar var ama ilk ben çıktım. Yavaş yavaş onlarda çıkıyor. Ama onlar kırmızı, bende mi kırmızıyım? Sonra duydum ki “kırmızı, sarı, yeşil…” guruplarımız varmış…

Renkli civciv furyası !

Yaz geldi. Sokaklarda, pazarlarda, seyyar el arabalarında sıkça karşılaşacağımız, gördüğümüz zaman bizlere çok tatlı gelecek renkli civcivler. Hatta çocuklarımızın oyuncağı! Çocuklar henüz düşünemiyor. Çocuklar onları doğal rengi olarak görüyor. Peki ya siz ebeveynler. Siz onların doğal bir şekilde o renklerde olmadığını biliyorsunuz. Çocuğunuza oyuncak diye canlı bir hayvan alıyorsunuz…  ve onların ölümü gözlerinizin önünde gerçekleşiyor.

Gıda Boyası

“Civcivlerin renklendirme işlemleri kimyasallar kullanılarak yapılmaktadır.şimdiye kadar gördüğümüz bir yöntem vardır. Fakat zamanlama önemli olduğu için bu civciv için çok önemlidir.bazı insanlar yumurtanın ilk kuluçka dönemlerinde gıda boyasını ılık suyla karıştırarak yumurtaya enjekte ederler.bu olay sonucu büyük ihtimalle civciv yumurtadan çıktığı ilk 2-3 gün içerisinde hayatını kaybeder.bu olay civcivi alan çocuklar için olumsuz etki yaratabilir.

Bazı insanlar ise civcivin yumurtadan çıkmasına 1-2 gün kala gıda boyasını ılık suyla yumurtaya enjekte ederek civcivin renklenmesini sağlarlar.Bu işlem sonucu yumurtadan renkli civciv çıkar ve tüy dökme zamanına kadar renkli kalır.Daha sonra ise normal tavuk haline gelir.fakat diğer normal tavuklar gibi sağlıklı olmaz.nedeni ise yapılan kimyasal işlemden dolayı bağışıklık sistemi zayıf kalmıştır ve normal tavuklara göre daha sağlıksızdır.

Başka bir yöntem, leğene gıda boyası doldurulur. Hamur yoğurur gibi civcivler içinde karıştırılır.”

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu 8. Maddesine göre bu bir suçtur.

“Bir hayvan neslini yok edecek her türlü müdahale yasaktır. Hayvanların, yaşadıkları sürece, tıbbî amaçlar dışında organ veya dokularının tümü ya da bir bölümü çıkarılıp alınamaz veya tahrip edilemez. Ev ve süs hayvanının dış görünüşünü değiştirmeye yönelik veya diğer tedavi edici olmayan kuyruk ve kulak kesilmesi, ses tellerinin alınması ve tırnak ve dişlerinin sökülmesine yönelik cerrahi müdahale yapılması yasaktır. Ancak bu yasaklamalara; bir veteriner hekimin, veteriner hekimliği uygulamaları ile ilgili tıbbî sebepler veya özel bir hayvanın yararı için gerektiğinde tedavi edici olmayan müdahaleyi gerekli görmesi veya üremenin önlenmesi durumlarında izin verilebilir. Bir hayvana tıbbî amaçlar dışında, onun türüne ve etolojik özelliklerine aykırı hale getirecek şekilde ve dozda hormon ve ilaç vermek, çeşitli maddelerle doping yapmak, hayvanların türlerine has davranış ve fizikî özelliklerini yapay yöntemlerle değiştirmek yasaktır.”

Diyarbakır’da sıkça karşılaştığım bu durum beni ve hayvan sever insanları derinden üzmektedir. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzeri diğer tüm yetkililerin bu işe dur demesi gerekmektedir.  İşportacı satıcıların yasal işlemine başlanması ve merdiven altı yapılan işlerin durdurulması gerekmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi