Diyarbakır'da su kullanımı anormal derecede

Diyarbakır'da su kullanımı anormal derecede
Türkiye’de kişi başı su kullanım oranının günlük 190 litre olduğunu belirten DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, Diyarbakır’da 300 litre kullanılmasının anormal olduğunu söyledi. Tutşi, geçen hafta yaptıkları tasarruf çağrısının da karşılık bulduğunu belirtti.

Recep ÇALIŞKAN-İlknur FİDAN/YENİGÜN ÖZEL - Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürü Fırat Tutşi, geçtiğimiz hafta düzenlediği basın toplantısında “Diyarbakır’da kişi başı su tüketimindeki büyük artışa dikkat çekerek, suyun tasarruflu kullanılmaması durumunda radikal kararlar alınabileceğini” açıklamasının ardından yaşanan gelişmeleri Yenigün’e değerlendirdi.

Su tasarrufu ile ilgili yaptıkları çağrının karşılık bulduğunu aktaran Tutşi “Biz Diyarbakır’da Dicle Barajı’ndan getirdiğimiz suyu arıttıktan sonra şehre veriyoruz toplam günlük kapasitemiz 300 bin metreküp civarında. Kişi başı normal su tüketimi 140-150 litre olması gerekirken Diyarbakır’da bu oran kişi başı bu oran kişi başı neredeyse 300, 304 litreleri sıcak günlerde daha da fazla noktalara geliyor. Biz bu kullanım sonrası bu kampanyayı başlatarak hem bu açıdan tasarruf etmek istedik hem de gelecek nesillerimize suyu daha sağlıklı daha sürdürülebilmek istedik. Bu kampanya ile Diyarbakırlılardan günlük 10 litre su tasarrufu istedik. Geçtiğimiz yıl da böyle bir şey yapmıştık ve şu anda da yapıyoruz ve faydasını da görüyoruz. Vatandaşlarımız bu konuda son derece duyarlılık gösteriyor. Su seviyesi ile sıkıntılı olduğumuz zamanlar vardı kampanyadan önce ama şu an her geçen gün biraz daha tasarrufun etkilerini görüyoruz daha da iyi noktaya geleceğimizi öngörüyoruz” dedi.

DİYARBAKIR’DA SU KULLANIM ORANI ANORMAL DERECEDE’
Genel Müdür Tutşi, tasarruf konusunda çağrılarının devam edeceğini de belirterek, “Bu kampanyayı bizler geçen yılda yapmıştık. Yine söylemek istiyorum bizim suyumuz var diye suyu hoyratça kullanma hakkımız yok. Şu anda Türkiye’de kişi başı su kullanım oranı günlük 190 litre iken Diyarbakır’da 300 litre kullanılması anormaldir. Bizim bunu peyderpey düşürmemiş lazım. Tasarrufla ilgili çağrımızı yılın belirli dönemlerinde tekrar yapacağız. Öncesinde de okullarımızda çocuklara su tasarrufu ile ilgili anlatımlarda bulunuyor bilinçlendirme çalışmalarında da bulunuyoruz ve tasarruf konusunda elimizden geldiğince bu çağrıları basın ve sosyal medya yoluyla ailelere sürdüreceğiz.” açıklamalarında bulundu.

TASARRUF HERKESİN GÖREVİ’
Herkesin su kullanma konusunda hassas davranması gerektiğini söyleyen Tutşi, “Su tasarrufu yapmak daha doğrusu tasarruf yapmak herkesin görevidir. Her şeyde tasarruf etmemiz gerek. Muslukta bir damla bile düşüyorsa boş yere bunu kapatmamız lazım çünkü bu su bir emekle buraya geliyor ve bulunamıyor. Toplum olarak her alanda tasarrufu teşvik etmemiz ve sahiplenmemiz lazım. Bu anlamda sivil toplum örgütleriyle de görüşüyoruz. Bu anlamda destek olmak isteyen tüm sivil toplum örgütlerine kapılarımız açık. Her damlası değerli olan suyumuza tüm vatandaşlarımızın sahip çıkması lazım” dedi.

GELECEK NESİLLERİ DE DÜŞÜNMEMİZ GEREK’
Tutşi, Diyarbakır’da su kullanım kültürünün değişmesi gerektiğine vurgu yaparak, şöyle konutu:
Şu anda su ile ilgili bir sıkıntımız yok fakat suyu hoyratça kullanmamız hakkı kimse de yok. Gelecek nesillerimizi düşünmek gerekir. Bizim bu bilinci tüm Diyarbakır’a aşılamamız gerekir. Biz gerçekten suyu kesme taraftarı değiliz fakat bizler bu su kullanım kültürünü değiştirmez isek ister istemez sıkıntı yaşıyoruz. Sayının üstüne çıktığımızda mecburen sistemin çalışabilmesi için kesintilere gidebiliriz. Suyun kıymetini bilmemiz gerekir.”

‘KAÇAK KULLANIM HAK YEMEKTİR’
Kaçak kullanım oranlarının Diyarbakır’da hızla düştüğünü de aktaran, Genel Müdür Tutşi, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
“Diyarbakır merkezde kayıp kaçak oranı şu anda yüzde 34.58’dir ve bu oran kötü bir oran değildir. Türkiye ortalamasının altındadır fakat bizim bunu biraz daha indirmemiz gerekir. Son yıllarda 269 bin aboneyi taradık ve taramaya devam ediyoruz. Son iki yılda 24 bin 872 abonesiz kullanım vardı bunları kayıt altına aldık. 17 bin 74 abonemizde kaçak kullanım vardı bunlara da cezai işlem uyguladık onlarla ilgili tahsilata yapmaya devam ediyoruz. Son zamanlarda bazı halı yıkama fabrikalarında kaçak kullanım vardı onları tespit ettik ve gerekli cezalar verildi. Kaçak kullanımı şikâyet etmek şikâyet değildir. Uyarılarda bulunmak gerekir. Kaçak kullanım ile diğerlerinin hakkı yeniliyor. Bu konuda tüm Diyarbakırlılardan duyarlılık bekliyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.