Öğrenciler, Dicle Üniversitesi’nden uzak duruyor

Öğrenciler, Dicle Üniversitesi’nden uzak duruyor
YKS tercih sonuçlarının açıklamasının ardından Yenigün’e konuşan öğrenciler, eğitim kalitesindeki memnuniyetsizlik, yetersiz sosyal aktivite gibi birçok sebepten dolayı Dicle Üniversitesi’ni tercih etmediklerini ifade ederken, Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi Direktörü Prof. Dr. Aziz Yağan ise eğitim kalitesinin artırılması için yeni projeleri işaret etti.

Recep ÇALIŞKAN-İlknur FİDAN/YENİGÜN ÖZEL - Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı’nın hazırladığı Üniversitelerin Genel Memnuniyet Sıralaması raporunda Dicle Üniversitesi 100’üncü sırada yer aldı. Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi Direktörü Prof. Dr. Aziz Yağan Diyarbakır’da eğitim kalitesini arttırmak yeni projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Yağan, “Diyarbakır çok ağır zamanlar geçirdi. Kentin o çok eski canlı, yaygın ve üretken sosyal dokusu çok sertçe ve hızla değişti, tekrar kendine gelemedi. Bu değişiklik de Diyarbakır ve bölgenin kültürel, sosyal aktivite olarak içine kapanmasını sağladı. Bizler lise ve üniversite öğrencilerinin Diyarbakır’da sosyalleşmesini, kültürel alanda daha çok görünür olmasını, sosyal sorumluluk projeleri başlatmalarını, başlatılanlara dâhil olmalarını teşvik ediyoruz. Kendi çalışmalarımıza davet ediyoruz, paydaş olmaları için olanak tanıyoruz. Kentte ve üniversitesinde kültürel, sanatsal etkinlikler, sosyal sorumluluk projelerinin çokluğu öğrencilerin kente aidiyetini artırır ve kentsel problemlerin daha kolay giderilmesini sağlar. Kentimizi ve bölgemizi öğrencilerimizin sahipleneceği, parçası hissedeceği ve güçlendirmek için harekete geçeceği rahatlığın ve güvenin sağlanması gerekiyor. Dicle Üniversitesi’nin bahar dönemi festivali bile düzenleyemedik. Bu sene düzenlemek için tekrar girişimde bulunacağız” dedi.

‘EBEVEYNLER BU KONUDA PEK İSTEKLİ DEĞİL’
Ebeveynlerin çocuklarının sosyal sorumluluk projelerini başlatması ya da yer almasını teşvik etmekte de pek istekli olmadığına dikkat çeken Yağan, “Ebeveyniyle, öğrencisiyle her bir vatandaşın sosyal alanda çalışmalar yapması kentin huzurunu, kurallılığını, güveni, nezaketi, dayanışmayı artırır. Bu nedenle lise ve üniversite öğrencileri sosyal, kültürel ve sanatsal alanda daha çok görünmeli ve becerilerini, yeteneklerini sergilemeli. Kentin resmi ve özel mekân sahipleri de gençlerin yapacağı çalışmalara müdahale etmeden, eleştirmeden olanak sağlamalıdır” ifadelerini kullandı.

‘DİCLE ÜNİVERSİTESİ BAZI ALANLARDA YETERSİZ’
YKS tercihlerinde Dicle Üniversitesi’nin yetersizliğinden ötürü tercih etmediğini anlatan Eda Nur, “Diyarbakır’ın öğrenci şehri olduğunu düşünüyorum. İnsanları yardımseverdir. Aynı zamanda çok pahalı bir şehir değil. Konser ve tiyatro gibi etkinlikleri öğrenciler için yetersiz buluyorum. Bu konuda Diyarbakır kendini geliştirebilir. Tercih listemde Diyarbakır yoktu. Gastronomi bölümünü istedim ve bu yüzden Diyarbakır’dan bir yer yazmadım. Sinop Üniversitesi’ni kazandım. Sinop ve Diyarbakır birbirinden farklı kültürlere sahip bir yer. Bu da farklı kültür için güzel bir adım. Dicle Üniversitesi köklü bir üniversite fakat hala çoğu bölüm maalesef burada yok. Sosyal aktiviteler konusunda üniversite kendini biraz geliştirirse buraya dışarıdan daha fazla insan gelebilir” diye konuştu.

‘EĞİTİM SİSTEMİNDEN MEMNUN DEĞİLİZ’
Diyarbakırlı olduğundan dolayı Dicle Üniversitesi’nde edebiyat bölümünü okuduğunu belirten Muhammed Fidan ise, üniversiteden memnun olmadığını dile getirerek, şunları söyledi:
“Dicle Üniversitesi’nde okumamın sebebi dışarıda okumanın pahalı olmasıdır. Zaten okulu bitirdikten sonra işsiz kalacağım için dışarıda okumanın da pek bir anlamı yok. Eğitim sisteminden de memnun değilim. Diyarbakır’a, Dicle Üniversitesi’ne başka şehirlerden gelenler bence burada pek zorlanmayacaktır. Diğer şehirlere oranla burası ekonomik açıdan daha iyi. Dicle Üniversitesi eğitim açısından maalesef iyi bir yerde değil. En kötü, en tembel öğrenci bile, buradan mezun olabiliyor. Eğitim kalitesinin biraz daha iyi olması gerekir bence.”

‘ŞARTLAR BATIDA DAHA İYİ’
Maddi şartlar sebebi ile Diyarbakır’da okuduğunu belirten Mehmet Şeker isimli genç “İngilizce öğretmenliğini Dicle Üniversitesi’nde okuyorum. Aslında dışarıda okumak isterdim fakat şartlar el vermedi. Batıdaki eğitim ile burada ki eğitim maalesef bir olmuyor. Diyarbakır’da bir öğrenci en fazla bir kafeye gidip oturabilir. Siyasiler ve STK’lar biraz öğrenciler adına güzel şeyler yapabilir. Üniversitede dördüncü yılım. Fakat henüz güzel bir aktiviteye denk gelmedim” açıklamalarında bulundu.

DİYARBAKIR’DA OKUMAK İSTEMİYORUM

Önümüzdeki yıl YKS sınavına gireceğini ve Diyarbakır’da üniversite de okumak istemediğini belirten Elif Kurt da, “Diyarbakır insanı çok misafirperver ve güzel bir şehir. Fakat eğitim kalitesi maalesef kötü. Ben de bu yıl sınava hazırlanıyorum. Burada okumayı düşünmüyorum. Sebebi ise eğitim kalitesi. Dicle Üniversitesi öğrencilerine sorduğumda çoğu buraya gelmek istemediği halde zoraki bir şekilde geldiklerinden bahsediyor” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.