Kent Gündemi: Sağlık, virüs ve diğerleri

Kentte sürekli artan korona vakalarında Aralık ayı içinde durum çok da değişmedi. Aralık ayının başlarında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Diyarbakır’da sabit artış var, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 70” dedi. Artan koronavirüs vaka sayıları sonrası alınan önlemler ve devam eden denetimler hakkında değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda konuşan İl Valisi Münir Karaloğlu, tedbir alınmadığı takdirde Diyarbakır’da ikinci dalganın kaçınılmaz olduğunu, dolayısıyla denetimlerin artırılması ve titizlikle yapılması gerektiğini vurguladı. Karaloğlu, bir gün sonraki başka bir etkinlikte, Kasım ayının son haftalarına vurgu yaparak durumun (Aralık ayının ilk günlerini kastederek) stabil olduğunu söyledi.

İlçelerde ise durum özellikle Çınar ve Silvan’da daha vahim durumdaydı. Silvan’da sürekli artan vaka sayıları, Çınar’da art arda alınan karantina kararlarıyla gündemdeyken; 12 bin nüfuslu Çüngüş ilçesinde vaka sayılarının sıfırlandığı açıklandı.

Aynı günlerde Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir süredir Kovid-19 tedavisi gören 56 yaşındaki Aile Hekimi İbrahim Akyıldız ve aynı hastanedeki sağlık çalışanı Mehmet Aslan yaşamını yitirdi.

Diyarbakır’da kısıtlamalar boyunca iyi bir görüntü verdi.

Ancak 5 Aralık’taki kısıtlamanın ilk gününde yaşanan bir kavga dikkat çekiciydi.

Araç parkı sırasında yaşanan küçük çaplı kaza nedeniyle iki aile arasında çıkan taşlı, sopalı, bıçaklı kavgada 20 kişi yaralandı. Kavgaya karışan kişilere kısıtlamayı ihlal ettikleri gerekçesiyle ceza kesildi.

Bir başka üzücü olay ise kısıtlama dışında lan inşaat sektöründe yaşandı. Kayapınar ilçesinde bulunan bir inşaat şantiyesinde beton bloğun çökmesi sonucu  işçilerden 3’ü beton bloklar altına kalarak yaralandı.

Bir üzücü olayda hayvanlara yapılan vahşetti. Bir apartmanın bodrum katında kalan ve bina sakinleri tarafından beslenen kedilerden birin arka ayakları kesik halde buldu. ‘Büyü’ için patilerinin kesildiği iddia edilen kedi, tedavi edildiği klinikte öldü.

*

Diyarbakır’da sağlık alanındaki eksiklikler bir türlü giderilemiyor. Pandemi servisine dönüştürülen alanlar, kanser hastalarının durumu derken şimdi de hastanelerin çocuk bölümünün yan dallarında hekimlerin olmaması büyük mağduriyetlere neden oluyor. Çocuk nöroloji bölümünden, çocuk genetik hastalıklarına kadar birçok bölümde doktorun olmaması, hastası olan vatandaşın batıya gitmesine neden oluyor. Bölge genelinde bu sorunun yaşandığına dikkat çeken Diyarbakır Tabip Odası Genel Sekreteri ve DÜ Çocuk Hastalıkları Hastanesi doktorlarından Mustafa Kaya, biran önce bu dallarda kadroların açılması gerektiğini vurgulayıp, Diyarbakır’a bu konuda mutlaka öncelik tanınması gerektiğinin altını çizdi. Devam Edecek

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ufuk Çimen Arşivi