Uzayda ilk deney konusu belli oldu

Uzayda ilk deney konusu belli oldu
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki ilk deneyinde, tuz stresine maruz bırakılan bitkileri araştıracağı açıklandı.

Türkiye Uzay Ajansı'nın (TUA) sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki ilk deneyi kapsamında tuz stresine maruz bırakılan bitkilerin araştırılmasına başladı.

Deneyin adı "Ekstrem Halofit olan Schrenkiella Parvulanın Tuz Stresine Verdiği Yanıtların Uzay Ortamında Araştırılması" Bu deney, Ege Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. İsmail Türkan, Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday ve Doç. Dr. Barış Uzilday tarafından yönetiliyor.

Deney kapsamında, uzayda ve yeryüzünde yetiştirilen "A. thaliana" ve "schrenkiella parvula" bitkileri tuz stresine maruz bırakılarak yeni nesil dizileme ile (RNA-seq) transkriptom analizi gerçekleştirilecek. Ayrıca mikro yerçekiminde glikofitik ve halofitik bitkilerin tuz stresine verdikleri fizyolojik ve moleküler yanıtlar karşılaştırılacak.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.