Kürt partilerden deprem açıklaması

Kürt partilerden deprem açıklaması
Diyarbakır’da bir araya gelen Kürt partileri, düzenledikleri basın toplantısında Kahramanmaraş merkezi depreme ilişkin süreci değerlendirdi. Aralarında,...

Diyarbakır’da bir araya gelen Kürt partileri, düzenledikleri basın toplantısında Kahramanmaraş merkezi depreme ilişkin süreci değerlendirdi.

Aralarında, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Birleşik Kürt Kadın Platformu, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Devrimci Doğu Kültür Derneği (DDKD), Azadi Hareketi, Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Partîye Azadî, Kuzey Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-BAKUR), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (PDKT) ve Kürdistan Demokratik Hareketi (TDK-TEVGER), art arda meydana gelen depremler ve sonrası gelişmelere ilişkin Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde ortak açıklama yaptı. Açıklamaya tüm parti ve hareketlerin eş başkan ve sözcüleri katıldı.

Partiler adına hazırlanan ortak metni okuyan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, 6 Şubat Pazartesi günü meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerle 20 Şubat Pazartesi günü Hatay’da meydana gelen 6,4 ve 5,8 şiddetindeki depremlerin büyük yıkıma yol açtığını söyledi. Aydeniz, “10 il, yüzlerce ilçe ve yerleşim merkezini vuran ve 13 milyondan fazla insanın yaşamını etkileyen depremlerde, resmi rakamlara göre daha şimdiden 43 binden fazla insanımızın yaşamını yitirdi. 200 binin üzerinde  insanımız yaralandı ve yüz binlerce bina yıkıldı. Gerçek can kayıpları ve maddi hasarların, depremin psikolojik tahribatlarının daha büyük ve korkunç boyutlarda olduğuna kuşku yoktur. Halk büyük bir mağduriyet içindedir ve ne yazık ki, gözle görülür bir yardım da bu bölgelere ulaşmış değildir. 6 Şubat’tan bu yana, Türkiye’nin depreme maruz kalan bölgelere dair olması gereken boyutta ve zamanında görevlerini yerine getirmediği açıktır” dedi.

Halkımız büyük yardım kampanyalarını organize etmiştir

Deprem sürecinde oluşan dayanışmaya da değinen Aydeniz, “Halkımız büyük bir sorumluluk ve dayanışma duygu ve bilinciyle birbirini sahiplenmiş, büyük yardım kampanyalarını organize etmiştir. Deprem felaketinde mağdurlara, halklarımıza nakdi ve maddi yardıma koşan tüm devletlere, uluslararası kuruluşlara, sivil toplum ve yardım kuruluşlarına, şahsiyetlere, şirketlere teşekkür ediyoruz. Deprem, önüne geçilemez bir doğal olaydır. Ama açıktır ki, depremin yol açtığı zararların sebepleri doğal değildir. Deprem mağdurlarına yardım ve deprem bölgesinin inşası için yapılan tüm çalışma ve tedbirler, bölgenin demografik yapısının değiştirilmesi anlayışından uzak bir yaklaşımla yapılmalıdır. Depremden zarar gören halkımızın ve özellikle de genç nüfusun yerini yurdunu terk etmemeleri, göç etmemeleri ve kendi şehirlerinde kalabilmeleri için, çok kapsamlı ve etkili bir çalışma organize edilmelidir. Bu amaçla, halklarımızı, yerel ve uluslararası tüm ilgili kesimleri, kurumları, deprem mağdurları için insanca yaşayabilecekleri yaşam alanlarının ve çalışabilecekleri yerlerin temini için; ekonomik yardım ve destek için seferber olmaya çağırıyoruz” diye konuştu.  (Haber merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.