AİHM Türkiye’nin itirazını reddetti 

AİHM Türkiye’nin itirazını reddetti 
AİHM, Türkiye’nin aralarında HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu tutuklu 13 HDP’li milletvekili ile ilgili verilen "hak ihlali"...

AİHM, Türkiye’nin aralarında HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu tutuklu 13 HDP’li milletvekili ile ilgili verilen "hak ihlali" kararına karşı yaptığı itirazı reddetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2016 yılında dokunulmazlıkları kaldırıldıktan sonra gözaltına alınarak tutuklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ile 13 milletvekili hakkında daha önce yapılan başvuruyu 8 Kasım 2022 tarihinde karara bağladı. Mahkeme, tutuklanan HDP’li milletvekillerinin haksız olarak tutuklandıklarına, tutuk hallerinin haksız olarak devam ettirildiğine, ifade özgürlüğü ve seçme ve seçilme haklarının ihlal edildiğine, tutuklanmaları ile bağlantılı olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 18’inci maddesinin ihlal edildiğine karar verdi. Mahkeme, yanı sıra Türkiye’yi 184 bin 600 euro manevi tazminat ödemeye mahkum etti.

Bunun üzerine Türkiye, karara itiraz etti. İtirazı değerlendiren AİHM Büyük Daire, Türkiye’nin itirazını reddetti. Böylece Türkiye hakkında verilen karar kesinleşmiş oldu.

NE OLMUŞTU? 

4 Kasım 2016 tarihinde ilk olarak dönemin HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, ardından Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş gözaltına alındı. Aynı gece gözaltına alınan Grup Başkanvekili İdris Baluken, milletvekilleri Selma Irmak, Leyla Birlik, Gülser Yıldırım, Abdullah Zeydan, Ferhat Encu, Nihat Akdoğan ve Nursel Aydoğan, sevk edildikleri mahkemece tutuklandı. Sonrasında devam eden operasyonlarda, 11 Aralık 2016 tarihinde HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel ve milletvekili Besime Konca, Meclis çıkışında gözaltına alınarak, tutuklandı. HDP’li Burcu Çelik Özkan ise 19 Nisan 2017’de Muş’ta tutuklandı. (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.