Diyabet hastalarının beslenmesi

Diyabet, panktreasın insülin salgısının tamamen veya kısmen yetersizliği ya da eksikliği sonucu meydana gelenkarbonhidrat, lipit ve protein metabolizmasının bozulduğu bir hastalıktır. Diyabet hastası olduğumuzu öğrenmek için öncelikle kan tahlili yapmalıyız.Hba1c ve açlık kan şekerlerine bakılır. Hastanelerdeki laboratuvar referans aralığı Hba1c 5,9 dan büyük ve açlık kan şekerinin 109 çıkan bireye şeker hastası tanısı konulur. Risk faktörleri ise ailede diyabet öyküsü, kalıtım, obezite, hipertansiyon, 40 yaş üstü olmak ve uzun süre ilaç kullanımıdır.

Peki diyabet hastası nasıl beslenmeli? Diyabet hastası beslenmede öğünlere dikkat etmeli ve öğün atlamamalıdır. Basit karbonhidratlardan kaçınmalıdır. Kompleks karbonhidrat tüketimi olmalı yada meyve olarak alınabilir. Tam buğdayekmek, bulgurpilavı, armut, greyfurt, mercimek çorbası ve kuru baklagiller gibi glisemik indeksi düşük besinler tercih edilmelidir.

Omega 3 değeri yüksek besinler tüketilmelidir. Hafta da üç gün balık tüketilmelidir. Haftada iki defa kuru baklagiller tercih edilmelidir. Posa değerinden yüksek besinler tüketilmelidir. Yani tam buğday ekmek, mercimek, kabuklu meyveler tercih edilmelidir. Tabi diyetle birlikte sıvı tüketime dikkat edilmelidir. Günlük en az 2,5 litre su içilmelidir. Diyabet tedavisi sadece beslenme ile tedavi edilmez bunun yanında egzersizde yer almalıdır.

Haftanın en az üç günü 45 dakika yürüyüş yapılmalıdır. Ve yürüyüş anında sıvı kaybı olacağı için yürüyüşten 2 saat önce 500 ml kadar sıvı alımı olmalıdır. Katı yağlar, şekerler, reçel, çikolata, hazır meyve suları, pasta ve tatlılar gibi yiyecek içeceklerden içindeki şekerler hızlı bir şekilde kan şekerine yani glikoza çevirerek kana geçerler ve kandaki şekerde ani yükselmeler meydana gelir. Bu yüzden bu besinlerdenkaçınılmalıdır.

(Daha fazla bilgi için iletişim: 0545 908 00 29)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi