Zehir yiyoruz zehir 1

Ahmet BARAN

[email protected]

Doğa ve insan ilişkisi, özellikle sanayi devrimi sonrası çok farklı bir kulvarda doğa ve insan aleyhine bir gelişim göstermeye başladı. Bu ilişki özellikle son yıllarda aç gözlü kapitalist düşünceyle daha bir içinden çıkılmaz hale getirilirken, insanoğlunun göz göre göre imhasına evrildi ve evrilmeye de devam ediyor. Bu gidişat nereye kadar devam eder bilemiyoruz.

Sanayileşmeye evrilen süreçte kırsalın boşaltılması ve insanların metropollere hapsedilerek ucuz iş gücüne dönüştürülmesi bir yana; tüketim alışkanlıkları değiştiriliyor ve birçoğumuz sırf açlığımızı gidermek için hazır gıdalar tüketiyoruz.

Bu noktada geçtiğimiz günlerde şöyle bir habere rastladım.

Meyve Hastalıkları ve Zararları Uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Güneş, Tarım Bakanlığının, zira ilaçların zararlarından dolayı 'Zirai İlaç’ yerine 'bitki koruma ürünü’ ifadesini kullandığını belirterek, önemli uyarılarda bulunmuş. Şöyle:

Zirai ilaçlar, dikkatli kullanılmadığı zaman insan sağlığı, hayvanlar ve bitkiler üzerinde çeşitli tehlikeler oluşturuyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ziraat Fakülteleri bu zararın en aza indirilmesi ile ilgili çeşitli çalışmalar yürütüyor. Ziraat Fakültelerinde zirai ilaçlara alternatif olarak zararlı böcekleri yok eden faydalı böcekler yetiştirilirken, Tarım ve Orman Bakanlığı ise zirai ilaç kullanımına dikkat çekmek için "Zirai İlaç" yerine "Bitki Koruma Ürünü" terimini kullanıyor. Uzmanlar;  gereksiz ilaç kullanılmaması, kullanılacaksa eğer öncelik olarak üçüncü derecede ilaçların tercih edilmesi ve ilaçların dozunda kullanılması ile ilgili İLKHA’ya önemli uyarılarda bulundu. Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Meyve Hastalıkları ve Zararları Uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Güneş, Tarım Bakanlığının, zira ilaçların zararlarından dolayı 'Zirai İlaç’ yerine 'bitki koruma ürünü’ ifadesini kullandığını belirterek, önemli uyarılarda bulundu: “Zirai ilaç kelimesi kullanılmaması gereken bir kelime… Son zamanlarda Tarım Bakanlığı'nın bir ifadesi var, 'bitki koruma ürünü’ deniliyor. Biz de bazen 'zirai ilaç’ diyerek kullanıyoruz. Çiftçiler ise çok sık kullanıyorlar. Yani zirai ilaç dediğimiz şeyler ilaç değil, zehirdir. Bitki koruma ürünlerinin korumak için kullanılan kimyasallardır. Bunlar elbette ki insan ve hayvan sağlığı için zararlıdır. Canlılar için birtakım faydalarının yanında zararlı olan şeylerdir. Kimyasal maddeler öldürücü maddelerdir.”

Tabi zirai ilaçların insan, hayvan ve bitkiler üzerindeki zararlı etkilerine dikkat çeken Güneş, bitki koruma ürünlerinin, bitkiler üzerinde var olan zararlı organizmaları öldürmek, popülasyonu düşürmek ve ekonomik zarar eşiğinin altına çekmek için kullanılan ürünler olduğunu ve belli bir öldürücü etkileri olduğuna dikkat çekmiş. Devam Edecek

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi