Yûsif Bedirxan

Yûsif Bedirxan

Yûsif Bedîrxan Yazdı; Toplanan Afgan göçmenler nerede?

27 Temmuz günü Diyarbakır’da düzensiz göçmen olarak adlandırılan çok sayıda Afgan göçmen gözaltına alındı. Gözaltına alındı demek yanlış olur belki; biz buna toplandı diyelim.

Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri,  çevik kuvvet polislerinin desteğiyle düzensiz göçmenlerin bulundukları Diyarbakır Şehirler Arası Otogarda operasyon yaptı. Servis edilen haberde “düzensiz göçmenlerin sınır dışı edileceği” duyuruldu.

Peki, bu göçmenler ne oldu, sınır dışı edildiler mi?

Yetkililer aradan geçen 10 günde konuyla ilgili hiçbir açıklama yapmadı.

Daha bu soruya cevap bulamazken;  ABD Dışişleri Bakanlığı Pazartesi günü, daha önce ABD ile çalışmış ve belli şartları yerine getiren binlerce Afgan'ın mülteci olarak kabul edilmesini öngören bir program açıklamıştı. Program çerçevesinde ABD Türkiye gibi başka ülkelere gelen ve belli şartları yerine getiren Afganları kabul edeceği açıkladı. Program çerçevesinde bu kişilerin aralarında Türkiye'nin de bulunduğu üçüncü ülkelere gitmesi ve işlemleri tamamlanana kadar 12-14 aylık süreyi bu ülkede geçirmeleri öngörülüyor.

Başlı başına sorunlu olan bu açıklamaya Türkiye’den tepki gecikmedi.

Sosyal medya hesabından, Afganistan’dan süren göçle ilgili düşüncelerini paylaşan Numan Kurtulmuş, Kurtulmuş, "Afgan göçmenlerin nereye gönderileceğine ilişkin hesap yapan emperyalistler, önce Afganistan’ı on yıllardır süren işgalleriyle ne hale getirdiklerinin hesabını versinler. Bütün dünya biliyor ki; Afganistan'da üretilen tüm terör örgütlerinin ana kucağı, yabancı güçlerin işgalidir. ABD yönetiminin ülkemizi bir göçmen istasyonu olarak kullanma planını reddediyoruz; kabul edilemez” dedi.

Muhalefet ise bu açıklamayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD’de yaptığı ikili görüşmeye bağladı.

Kuşkusuz bu yeni bir göçmen krizine neden olacaktır.

Geçtiğimiz hafta benzer emareleri Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz vermiş ve beklenen Afgan mülteci akını konusunda, "Eğer insanlar kaçmak zorundalarsa, herkesin Avusturya, Almanya ya da İsveç'e gelmesindense, Türkiye gibi komşu ülkeleri ya da Afganistan'ın güvenli bölgelerini kesinlikle daha doğru yer olarak görüyorum" demişti.

Öncesinde, Avrupa Birliği'nin göç akınını sınırlandırabilmek üzere Afganistan ve Afganistan'a komşu ülkeler için yeni bir mali yardım paketi planladığı da kamuoyuna yansımıştı.

Görünen o ki tıpkı Suriyelilerde olduğu gibi yeni bir göç dalgası kapımızda.

Tüm bu gelişmeleri hatırlatarak bir daha soralım; Diyarbakır’da toplanan Afgan göçmenler nerede?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yûsif Bedirxan Arşivi