Yûsif Bedirxan

Yûsif Bedirxan

Yusif Bedîrxan yazdı: Genel Af, erken seçim tartışmaları

Siyaset kulislerinde toplumu iyice sıkan ana başlıklardan bazılarını da kapsayan "Genel Af" tartışılıyor.

Genel affın Meclis tatile girmeden önce çıkarılacağı, affın kimleri kapsayıp kapsamayacağıyla ilgili taslaklar hazırlandığı, erken seçimden önce ilan edileceği de iddia ediliyor.

Ana başlıklardan bazılarına bakalım.

Asgari ücrette yıl bitmeden artış hazırlığı, temmuzda memur ve emeklilere enflasyon üzeri fark ödemesi, 3600 ek gösterge, öğrenci affı, kaçak ve bakaya olanlara bedelli askerlik olanağı.

Diğer taraftan Meclis’e sunulan ek bütçe de bu adımların işaret fişeği gibi.

Tüm bunlar erken seçim tartışmalarını alevlendiren hareketler olarak yorumlanıyor.

‘Seçimin ayak sesleri' olarak yorumlanan bu kulis haberlere rağmen, iktidar cephesi “seçimler zamanında yapılacak” tutumunda bir değişiklik olmayacağını söylüyor.

Kulislerde “ekonomik rahatlama sağlanmadan seçime gidilemez” denilirken erken seçim işareti olarak görülen adımların daha da fazlasının atılabileceği ifade ediliyor.

Bunlar ne olabilir?

Seçime giderken Emeklilikte Yaşa Takılanların taleplerinin karşılanması, kamu bankalarına olan borçların faizlerinin silinmesi, öğrencilerin ödemekte zorlandığı Kredi Yurtlar Kurumu kredi faizlerinin kaldırılması, akaryakıtta verginin indirilmesi gibi ekonomik adımlar ve daha ötesi çok tartışılabilecek bir başka iddia da ‘genel af’…

Her ne kadar erken seçim üzerine tasarlanmış sayılsa da toplumda bulacağı karşılık da bunlarla beraber tartışılıyor.

Ekonomik alanda yaşanan ve artık vatandaşın kemiğine kadar sirayet eden olumsuzluklara rağmen kendi tabanından hatırı sayılır karşılık bulan Ak Parti’nin atacağı adımlar, gidenleri ya da kararsız kalanları etkiler mi tartışmalarını da beraberinde getiriyor bu girişimler.

Metropoll Araştırma, Türkiye'nin Nabzı Haziran 2022 araştırmasından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görevine onayına ilişkin yapılan anketin sonuçlarını önceki gün paylaştı.

Muhalif basında mealan başlıklar şöyleydi: Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı onaylanmıyor

Sonuçlara bir bakalım: çmene, “Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı görevini yapış tarzını onaylıyor musunuz?” sorusun sorulduğu ankette yüzde 51,6 “Hayır, onaylamıyorum,” yüzde 44,2 “Evet, onaylıyorum”, yüzde 4,2 “Fikrim yok/Cevap yok” dedi.

Sonuçların partilere dağılımına bakıldığında; AK Partililerin yüzde 89,2'si Erdoğan'ın görevini onaylarken, yüzde 7,8'lik bir kesim “Onaylamıyorum” diyor. Aynı soruya MHP'de ise yüzde 66'lık kesim “onaylıyorum” diyor.

Saadet Partililerin yüzde 47,1'i “Onaylıyorum”; İYİ Parti, CHP, DEVA Partisi ve HDP'li seçmenlerin yüzde 65'inden fazlası, onaylamadığını ifade ediyor.

Çıkan sonuçlara tersten bakın bir de ve üzerine “Genel Af”ı bırakın ve yeniden yapın çıkan sonuç ne çıkacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yûsif Bedirxan Arşivi