Yûsif Bedirxan

Yûsif Bedirxan

Yusif Bedîrxan yazdı: Bir garip enflasyon hesaplaması

Nisan 2019'daki konuşmasında mevcut asgari ücreti savunmak için  “Asgari ücretli çalışan kişi, 5 kişilik ailesine günde 3 öğün simit yedirse, ayda cebine 1120 lira para kalır, iyi değil mi?” diyen ve tepkilere neden olan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Emin Akbaşoğlu, bu kez yemememiş içmemiş enflasyon hesabı yapmış.

Buyurun bakalım hesabına!

Habertürk’te Kübra Par’ın programına konuk oluyor milletin vekili Akbaşoğlu ve Türkiye'deki hayat pahalılığıyla Avrupa ülkelerini kıyaslayarak, şunları diyor: "Sıkıntıları görmüyor değilim, sıkıntıları görüyorum, kabul ediyorum ve onun üzerine biz ne yapıyoruz onu anlatmaya çalışıyorum. Ancak Türkiye’de olanları, yaşadıklarımızı Avrupa'yla Amerika ile kıyas etmek gerektiğini söylüyorum. Sonuç itibariyle bunun sadece Türkiye’yi, Türk insanını etkileyen bir kriz olmadığını ve dolayısıyla bugün 150 euroya dolan bir poşet Fransa’da ve Almanya’da 750-800 euroya doluyor. Dolayısıyla orada da yüzde 6-7 oranında 6-7 kat artmış bir enflasyon var"

Bu hesaplamanın ardından araya giren sunucu Kübra Par araya girip uyarıyor: “Yüzde 6-7 enflasyonla o kadar fark olmaz. 150 eurodan 750 euroya çıkmaz. Bir hesaplama hatası var. O yüzden uyarmak istedim. Bu açıklamalar sonradan sosyal medyada çok gündem oluyor”

Aldırış etmeden devam ediyor Akbaşoğlu: “Ben Fransa’da yaşayan arkadaşlarımızdan hareketle söylüyorum. Daha önce 150 euroya doldurduğum poşeti 750 euroya doldurur noktaya gelmek gerçekten önemli.”

Ve yine Par araya girip, “Dediğinizin olması için enflasyonun yüzde 7 değil, yüzde 200-300 falan olması gerekir” diyor.

Akbaşoğlu ise “Yüzde 5’le, 6 ile çarptığınızda zaten o rakamı alırsınız. Yüzde 7’lere varan bir enflasyon, yani birin altında iken yüzde 7’lere varan bir enflasyonun 7 misli artış olarak karşımıza çıkıyor” şeklindeki sözlerine de Par, “Bence bir matematik hatası yapıyorsunuz” cevabını veriyor.

Peki, Fransa'da enflasyon ne kadar?

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Emin Akbaşoğlu'nun iddia ettiği gibi yüzde 6-7 değil. Fransa Ulusal İstatistik ve Ekonomik Çalışmalar Enstitüsü (INSEE) verilerine göre ocak ayında enflasyon yüzde 0,1 artarak yüzde 2.9’a yükseldi.

Fransa'da yaşayan Türkiyeli kimi sosyal medya kullanıcıları da yaptıkları paylaşımlarda, Akbaşoğlu'nun iddia ettiği gibi 'bir poşetin 750 euroya' dolmadığını, söz konusu rakamın aylık toplam harcamaya denk geldiğini belirtiyor.

Tamam kardeşim milletin vekilisin hem de iktidarsın;  savunmaya çalışmanı anlayabiliriz ama hukukçu kimliğinle ekonomistliğe soyunman anlaşılır değil!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yûsif Bedirxan Arşivi