Nupel Dicle Oyur yazdı: Banka borcu olanlar dikkat

Kredi; bankalar tarafından insanlara çeşitli amaçlarla sunulan, geri ödenmek üzere alınan paradır.Kredi borçları zamanında ödenmesi gereken borçlardan olup, bazı durumlarda kişiler borçlarını ödemekte gecikebilirler ya da ödeyemeyebilirler. PekiKredi Borcu Ödenmezse Ne Olur? Kredi Borcunu Ödeyemeyenler Ne Yapmalı?İşte tüm cevaplar...

Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Tüketici Kredisi Sözleşmesi Yönetmeliği’nin 18’inci maddesine göre birbirini takip eden iki taksidin bankaya ödenmemesi hâlinde, alacaklı bankanın tüketiciye 30 gün zaman tanımaya ve borcun tümünü talep etmeye hakkı vardır. Yasal takip sürecinin başlaması için de kredi kullanan kişinin önünde 90 günlük bir süre vardır. Belirtilen bu süre içerisinde ödeme yapmıyorsanız yasal takip başlatılacaktır.

Borç Ödenmezse Faiz Gelir Mi?

90 günlük süreçte var olan borca kredi faiz oranının en fazla %30 fazlası faiz gelir. Belirtilen süre içerisinde hâlâ borç ödenmemişse, maaşın tamamına değil sadece dörtte birine haciz koyulabilir. Eğer maaş hesabınızın tamamına haciz konulmuşsa İcra Müdürlüğü’ne itirazda bulunabilirsiniz. Birden fazla alacaklı olması durumunda ise sıra ile maaşa haciz işlemi yapılabilir. Yani bir alacaklı borcunu tahsil ettiğinde sıra diğer alacaklıya gelir.

Belirtilen Süre İçerisinde Hâlâ Borç Ödenmemişse

Borcun tamamını gecikme faizi de dâhil olmak üzere ödeyip, bankanın yasal süreci başlatmasını engelleyebilirsiniz. Ancak 90 günlük sürenin sonunda banka borcu hâlâ ödenmemişse banka tekrar borçlu ile bankaya bildirmiş olduğunuz ikamet adresi aracılığıyla temas kurarak borcun ve geçen sürenin faizinin ödenmesini talep eder.  Bu noktada bankaya borcu ödeyeceğinizi belirtip yapılandırma talebinde bulunabilirsiniz.

Kredi Borcunun Ödenmemesi Durumunda Konuta ve Eşyalara Haciz Gelir mi?

Hukuksal sürecin sonucunda bankanın, borçlunun resmî ikamet adresine haciz gönderme hakkı vardır. Haciz işleminin yapılacağı evdeki eşyalar, yasal sınırlar dâhilinde haczedilebilir. Bireyin asgari yaşam statüsünün altında kalmaması için buzdolabı, fırın, çamaşır makinası gibi temel eşyalar haczedilemez. Bunun yerine evde bulunan nakit para, değerli eşya, mücevher, altın, antika ve süs eşyaları haciz edilir.Borçlunun ailesinin yaşadığı eve sadece ailesi ile beraber yaşaması durumunda haciz gelebilir.

BankaKredi Borcu İçin Ne Zaman Avukata Verir?

Banka, kredi borçlusu ile yer aldığı yerleşim adresine göre anlaşması olan avukatlık büroları ya da kendi içindeki avukatlar aracılığı ile iletişime geçer. Bu süreç çoğu zaman üç taksit art arda ödenmediğinde başlar. Haciz işlemleri de bu esnada başlamış olur. Tabii bu süreçte avukat haricinde banka personeli de pek çok kez kredi borçlusu ile iletişime geçer. Çoğu zaman banka avukatları alacağın tahsil edilmesi amacıyla anlaşma yoluna giderler.

Banka Avukatı Kredi Borcu Olan Kişinin Aile Üyelerine Ulaşarak Onlardan Borcunu İsteyebilir Mi?

Eğer banka avukatı kredi borçlusunun aile üyelerine kredi borcu bulunduğunu ve bu borcun ödenmesini isterse bu durum etik olmadığı gibi hukuka da aykırıdır. Kredi borçlusunun kendisinin vermediği bir iletişim kanalından aile üyeler ile iletişime geçilmesi, kişisel veri çerçevesinde suç sayıldığı için kredi borçlusuna dava açma hakkı da doğar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi