Aziz Gülmüş yazdı: Ahhh Şu Kolpalar..!

.. / Diyarbekir'de kolpa'nın karşılığı Pıreze'dir. Şimdi diyeceksiniz ki, "Pıreze nedir? "

Pıreze, ekinler biçildikten sonra tarlada kalan buğday veya arpa saplarına denir. Türkçesi, Anız. Hayvanların otlaması için tarlada durur.

Diyarbakir'de sahte kabadayılık yapanlara ve sahte vaatlerde bulunanlara mecazen, "Pıreze yapma oxlımm!" denilerek gerçeği anında yüzüne vurulur. Bu yüzden kolay kolay kimse pıreze yapmaya cesaret edemez.

Pırezecilik bu aralar tavan yapmış durumda. Önüne gelen boş vaatlerde bulunup Kolpalık, nam-ı diğer Pıreze yapıyor.

Denizcilik Lisesi’nde okuyan depremzede kızımız okul değiştirdiği için doğal olarak okul üniforması da değişti ve yenilerini tanıdığımız bir mağazadan aldık. Mağazanın ortaklarından olan bu tanıdık, durumu bildiği için her seferinde, "Abi elimizden ne gelirse yaparız" sözüne güvenerek kıyafetleri çocuğa alıp giydirdik.

Bir hafta sonra, "Abi biliyorsun ortaklarım var şu kıyafet parasını geciktirmeseniz..." göndermesi yaptı. Şaşırmadım. Çünkü kolpalığını az çok tahmin ediyordum.

Öteki gün mağazaya gittim. Konuştuk; Borç harç bulduğum parayı ödedim. Mağazanın diğer ortağını çağırıp, "Mağazanın ismini değiştirmesini önerdim.

"Ne yapalım? Diye sordu safça…

"Pıreze Giyim" dedim. "Hangi Dil? " diye sorunca, Kürdçe dedim.

"Olmaz be abi, zaten doğru dürüst iş olmuyor, bir de bu isim olursa tamamen iflas ederiz" dedi.

Güldüm, "O halde Türkçe olsun" dedim. "Ne olsun mesela? " Meseleye hala Fransız olan adama, "Kolpa Giyim" dedim. Adam fena bozuldu.

İnsanlık iflası yaşayan kolpalar, ne çok siyasetçilerine benzemişler değil mi? İşte her sistem böyle kendi insan tipini yaratır.

Elele, kolkola kolpalar İktidara!

Xale İsmet’ten;

YSP Diyarbakır listesinde tanıdık bilinen insanlar olmayınca Xale İsmet Xançepek birinci bölge, birinci sıradan bağımsız aday oldu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aziz Gülmüş Arşivi