Sosyal medya, suç ve insan

Dünyanın en büyük sosyal medya ağı ise 2,41 milyon kullanıcı ile facebook.

Böyle büyük bir kullanıcı kitlesine hitap etmek sorumluluk isteyen farklı bir mecrayı da beraberinde getiriyor ve nefret söylemi, cinsel istismar ve ırkçılığa karşı içerik kontrolü yapan binlerce moderatör çalışıyor Facbook’ta.

Moderatörlerin bazılarının maruz kaldıkları nefret söylemi ve yalan haberler nedeniyle paranoyaklaştığı, faşist siyasi görüşlere kaydığı, müstehcen içeriklere bağımlı hale geldiği veya tüm bunlarla başa çıkamayarak alkol ve uyuşturucuya yöneldiği, birçoğunun psikolojik destek almak zorunda kaldığı belirtiliyor.

Moderatörlerin anlattıkları korkunç!

Yetişkinlerle 18 yaşın altındaki kullanıcılar arasında Facebook’un algoritması tarafından olası cinsel istismar ihtimali saptanıp ‘sakıncalı’ olarak işaretlenen konuşmaların özellikle rahatsız edici olduğunu söyleyen moderatörlerden biri, algoritmanın önlerine getirdiği ikili özel sohbetlerin ‘yüzde 90 oranında’ cinsel içerikli olduğunu belirterek, “[Bu mesajları okuyunca] Her gün inşa etmekte olduğumuz distopik toplum hakkında daha fazla şey öğreniyorsunuz. Avrupa’dan ABD’den, Filipinler’deki çocuklara yazan zengin beyaz erkekler var… 10 veya 20 dolar karşılığında cinsel fotoğraflar almaya çalışıyorlar ”diyor.

Nefret söylemi, ırkçılık ve daha fazlası da var, burada kesip önemli olan bir başka noktaya yine moderatörlerin söyledikleri üzerinden bakmakta fayda var:

Yaptığımız iş yeni bir alan. Biz bu alanda bir tür öncü birliğiz. Bu tamamen yeni bir iş kolu ve her şey esasında bir deney…

İnternet denilen bu yeni şeyi ele almak için bazı kurallar bulmalıyız. Bir sosyal ağ içindeki kullanıcıları istismarcılardan, nefret söyleminden, ırkçı önyargıdan, pornografik yazılımlardan korumayı amaçlayan bir ekip yaratmak önemli. Fakat bu iş kolu hakkında bir tartışma açılması lazım.

Teknolojinin değiştirdiği insan davranışları, ilişkileri, yaşam tarzları bir yana yarattığı en büyük tehlike, suçun ve suçluların daha büyük bir alana yayılmasına da zemin hazırlaması olsa gerek.

Bireysel silahlanmadan, uyuşturucuya, fuhuştan cinsel istismara, ırkçılığa kadar birçok suç kontrolsüz bir şekilde kendine yeni pazarlar yaratıyor sosyal medya üzerinden.

Ve maalesef kazancı önceleyen anlayış, buna çözüm bulmakta aciz kalıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi