Lice ve Hani’de depremler sürecek

Lice ve Hani’de depremler sürecek
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi 2. Başkanı Akademisyen Dr. M. Şefik İmamoğlu, Malatya ve Diyarbakır’da art arda meydana gelen depremlere ilişkin yaptığı değerlendirmesinde Diyarbakır’ın bir deprem bölgesi olduğunu belirterek, Lice ve Hani’de depremlerin devam edebileceğinin uyarısında bulundu.

Recep ÇALIŞKAN/YENİGÜN ÖZEL - Son günlerde Malatya ve Diyarbakır’da meydana gelen depremler paniğe neden oldu. Yenigün’e değerlendirmelerde bulunan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi 2. Başkanı Akademisyen Dr. M. Şefik İmamoğlu, Türkiye’nin her yerinde her an deprem olacağını belirtti. Depreme her zaman hazırlıklı olunması gerektiğini aktaran İmamoğlu, Lice ve Hani’ye dikkat çekti. Lice’de 1975 yılında meydana gelen büyük depremi anımsatan İmamoğlu, “6 Şubat depremlerinden sonra Lice-Hani hattında bir hareketlenme oldu. Diyarbakır’da en son 1975’te büyük bir deprem meydana geldi. Bu son depremler bölgede ciddi bir sıkışmaya neden oldu. Şu an bu depremler olabilir. Arap Levhası ile Asya Levhasının sıkışması fazlalaşınca bir stres boşalımı olacak tabii fakat büyük bir deprem oluşturur mu bilemeyiz. 2011’deki Van depremi bu hat üzerinde olmuştu. Bu hat 7 ve üzeri büyüklüğünde bir depreme neden olabilir fakat nerede ne kadar büyüklükte üreteceğini bilemeyiz” dedi.

manset-2.jpg

‘KARLIOVA DEPREMİ DİYARBAKIR’I CİDDİ ŞEKİLDE ETKİLEYECEK’
Henüz tespit edilemeyen fay hatlarına dikkat çeken İmamoğlu, Karlıova’da oluşacak olası depremin Diyarbakır’ı ciddi bir şekilde etkileyeceğini söyledi. İmamoğlu, “6 Şubat depreminin merkez üssü Diyarbakır’a 280 kilometre uzaklıkta olmasına rağmen Diyarbakır, Kahramanmaraş depremlerinden ağır bir şekilde etkilendi. Biraz daha yakın bir yerde mesela Karlıova’da olacak bir büyük deprem yine Diyarbakır’ı kötü bir şekilde etkiler. Karlıova tarafında çok büyük bir sismik boşluk var ve orada büyük depremlerde oluşmuş. Türkiye’de şu an hiçbir yerde deprem olamaz diyemeyiz. Bazı fay hatlarının detaylı çalışması olmadığı için göremeyebiliriz fakat incelenirse bu fay hatlarının ortaya çıktığı fark edilir. Türkiye’de şu an her yerde deprem olabilir” diye konuştu.

‘DİYARBAKIR DEPREM BÖLGESİDİR’
Diyarbakır’ın bir deprem bölgesi olduğunu da belirten İmamoğlu, şunları söyledi:
“Biz deprem bölgesiyiz ve bu depremler yüzyıllardır oluşuyor, oluşmaya da devam edecek. Bu sistemde sürekli depremler oldukça, depreme uygun binalar olması gerek. Deprem uygun bir yapı oluşmaz ise, her zaman bu acıları yaşamak zorunda kalırız. Kahramanmaraş depremleri bile Diyarbakır’da ağır bir yıkıma sebep olduysa Diyarbakır bir deprem bölgesi olduğu içindir.”

‘ZEMİNİ İYİCE TANIMLAMAK GEREKİR’

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından konutların inşa edileceği zeminin uzmanlar tarafından sıkı bir şekilde incelenmesi gerektiği uyarasında bulunan İmamoğlu, “Yeni yapıların zemin etüttü yapılması gerek. Sadece kâğıt üzerinde değil düzgün bir şekilde bir zemin etütünün yapılması gerek. Jeoloji Mühendislerinin bu konuda projeleri var. Bununla ilgili mühendislerin dediklerine uymak gerek. Zemini iyice tanımlamak gerekir, zemin yapı ilişkisinin doğru şekilde yapılması gerek. Vatandaş evinin depreme dayanıklı olmadığını düşünüyor ise binasını güçlendirmeli veya yıkıp yenisi yapılmalı. Depremden korkmamak deprem ülkesi olduğumuzu bilmek gerekir. Depreme uygun yapılar yapılırsa sorun yaşamayız” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum