Diyarbakır’da yerinde dönüşüm hızlanmalı

Diyarbakır’da yerinde dönüşüm hızlanmalı
6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan Diyarbakır’ın Mevlana Halit Mahallesi vatandaşları yıkılan evlerinin yerinde dönüşüm kapsama alınması için çalışmaların hızlandırılması çağrısında bulundu.

Recep ÇALIŞKAN-İlknur FİDAN/YENİGÜN ÖZEL - Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıktığı kentler arasında bulunan Diyarbakır’da depremzedelerin yaşadığı mağduriyetler her geçen gün artıyor. Fahiş kiralar nedeniyle ev bulmakta zorlanan merkez Bağlar ilçesindeki Mevlana Halit Mahallesi sakinleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca sürdürülen yerinde dönüşüm çalışmalarının hızlandırılmasını talep etti. Mahallede çok sayıda ağır hasarlı binanın mevcut olduğunu söyleyen muhtar İlhan Şahin vatandaşın yerden dönüşüm talebini Yenigün Gazetesi’ne aktardı. Muhtar Şahin yıkımların yavaş ilerlediğini belirterek henüz çoğu binanın yıkılmadığını da ifade etti.

Muhtar Şahin, mahallelerinin yerinde dönüşüm için büyük bir beklenti içerisinde olduklarını ifade ederek, sürekli bu talep için vatandaşların muhtarlığa geldiğini belirtti. Muhtar Şahin, “Depremden en çok etkilenen mahallelerden biri bizim mahalledir. Buradaki vatandaşlar 7 aydır mağdur. Önce yurda giden vatandaşlar oldu, sonrasında konteynıra girenler derken, çok sayıda kişi hala bir ev bulamadı. Yaz ayları bitti ve önümüz kış vatandaşlar mağdur olmak istemiyor. Yıkılan evlerinin yerine tekrardan evlerinin yapılmasını talep ediyor. Bakanlık konuyla ilgili çalıştığını belirtti fakat uzun süredir bakanlıktan bir ses çıkmadı. Vatandaşlar yeni yerlerden ziyade yıkılan evlerinin yerinde tekrar oturmak istiyor. Yerinde dönüşüm için vatandaşlar bakanlıktan bir cevap bekliyor. Merakla bekliyoruz bizlerde” dedi.

Hasarlı binaların yıkımının yavaşlandığını da anlatan muhtar Şahin, “Şu an Diyarbakır’da en fazla yıkımın olduğu mahallelerden biride Mevlana Halit Mahallesi’dir. Ağır hasarlı bina sayısı şu an 80. Orta hasarlı bina sayısı da yaklaşık olarak 80. Yıkımlar yavaş ilerliyor bunun nedeni galiba yıkım işlemi verilen firmalardan kaynaklanıyor. Yıkımlar yavaş olunca mahallelide sıkıntı yaşıyor. Çoğu yer her gün toz içinde kalınca insanlarımız kötü etkileniyor maalesef. Çevredeki binalara şu an için yıkımlar bir zarar vermedi fakat yıkılmayı bekleyen bir sürü bina var hala” şeklinde konuştu

ERDOĞAN YERİNDE DÖNÜŞÜM İÇİN MÜJDE VERMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada yerinde dönüşüm için “Proje kapsamında hem hibe hem de kredi desteği vereceğiz. Vatandaşımız da Bakanlık teşviki ve desteği ile evlerini yapacak. Vergi, harç, yapı denetim gibi masraftan muaf olacaklar. Bakanlığımız ruhsattan meskene kadar tüm süreci denetleyecek. İnşa edilen konutların depreme dayanıklılığı ile ilgili zihinlerde hiçbir soru işareti oluşmayacak” ifadelerini kullanmıştı.

BAKANLIKTAN “YERİNDE DÖNÜŞÜM” AÇIKLAMASI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada "Yerinde Dönüşüm" projesinde 226 bin 325 başvurunun yapıldığını duyurdu. Özhaseki “Çalışmalar sonucu bölgede inşa edilecek 850 bin bağımsız birimden 200 bininin yapımının hızla sürüyor. Deprem bölgesinde her bir vatandaşımız, yuvasına bir an evvel kavuşsun diye gecemizi gündüzümüze kattık. El birliğiyle, gönül birliğiyle güvenli, sağlam, sıfır atık uyumlu, iklim dostu yuvalarımızı ve iş yerlerimizi inşa edeceğiz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.