Diyarbakır’da bereketli hasat dönemi yaşanıyor

Diyarbakır’da bereketli hasat dönemi yaşanıyor
Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, Diyarbakır’da hasat döneminin verimli geçtiğini ancak çiftçiye verilen desteğin yetersiz olduğunu belirtti.

Recep ÇALIŞKAN/YENİGÜN ÖZEL - Diyarbakır’da buğday ve arpada hasat dönemi sürüyor. Bahar aylarında aralıksız devam eden yağmurlar dolayısıyla ekinlerin çürümesinden endişe duyan çiftçi, buğday ve arpada beklemedikleri bir verimle karşılaşmanın sevincini yaşıyor. Bu yıl hasadın çok verimli geçtiğini anlatan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, önemli oranda ürün artışı beklediklerini söyledi. Sulu tarlada 1 dönemde 850 kilogram buğday hasadının yapılacağını aktaran İskenderoğlu, “Son yılların en iyi hasadı diyebiliriz hem buğday hem arpa konusunda. Ciddi anlamda yıllık ürün artışı bekliyoruz. Kuru tarlalarda buğdayda 450 ile 550 kilo oran arasında sulu tarlalarda da 650 ile 850 kilogram arasında bir oran bekliyoruz. Kuraklık bizim bölgemizi pek fazla etkilemedi. Yağışlar ürünün ve hasadın tam istediği dönemde yağdığı için olumsuz etkilemedi. Trakya ve İç Anadolu gibi olmadığı için bölgemiz yağmurların geç yağması bizim için daha iyi oldu. Daha çok verimi elde edeceğimizi düşünüyoruz fazla bir yıllık ürün bekliyoruz” dedi.

‘ÇİFTÇİNİN GİRDİ MALİYETİ ARTTI’
Çiftçilerde girdi maliyetlerinin arttığını da aktaran Başkan İskenderoğlu “Zaten malumunuz ülke ve dünyada yükselen fiyatlar ortada. Girdi maliyeti de enerji maliyeti de ortada. Çiftçinin en fazla zorlandığı ana unsur enerji ve gübre bunların yanına da en son ilaç geldi. Geçen yıl TMO’YA buğday satanlara devlet 1 lira prim verdi. 7 lirada buğday fiyatı verdi toplamda 8 lira. Geçen yılla bu yıl arasında girdi maliyetleri yaklaşık olarak yüzde yüzü aşmış durumda dolayısıyla bizim şu anda buğdayda beklentimiz, sert buğday için 12 bin 500 TL, yumuşak buğdayda ise 11 bin 500 artı 1000 lira mercimeğe de 25 bin lira talep ediyoruz” diye konuştu.

‘ÇİFTÇİLERİMİZİ DESTEKLEMEK ZORUNDAYIZ’
Ülke olarak çiftçilere destek olmak gerektiğini belirten İskenderoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz ülke olarak kendi çiftçimizi desteklemezsek etkileniriz. Hep beraber gördük Ukrayna Rusya savaşı bizi etkiledi ve tahıl koridoruna muhtaç kaldık. Dolayısıyla bizim beklentimiz talebimiz hükümetin ülke çiftçisine sahip çıkıp savaş, kuraklık durumunda ve oluşabilecek diğer zorlu koşullarda dışarıya muhtaç olmamak. Dünyada biliyorsunuz 4,5 yıldır bir kuraklık söz konusu. Ülkemizin de dışarıda ki ülkelere üretim bakımından mahkûm olmaması için buğday, arpa ve mercimek gibi ürünlere sahip çıkılması gerek. Çiftçiye primi tüm girdi maliyetlerini hesaplayıp vermeliyiz. Bazı şeylerin geriye dönüşü yok ve her şeyi göz önünde bulundurup öyle destek priminin açıklanması lazım.”

“Çiftçi ve üreticilerimizin gözü kulağı hükümette” diyen İskenderoğlu, “28 Mayıs’ta Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce mutlaka hububat alım fiyatının resmi olarak açıklanmasını bekliyoruz. Devletin vereceği destek ve primlerin zamanında verilmesi lazım ki çiftçilerimiz bir sonraki yıl bu mevcut tarım arazilerini hazırlasın ve vatandaşlara zamanında temiz, GDO’suz ürünler sunsun” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.