Bu fiyatlarla üretim yapılamaz
Recep ÇALIŞKAN/YENİGÜN ÖZEL - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından, hububat alım fiyatlarıyla ilgili açıklamasında, “Ekmeklik buğdayda ton başına 8 bin 250 lira arpa da ise 7 bin lira olarak kararlaştırdık. Bu fiyatlara ilave olarak bakanlığımız tarafından çifti kayıt sistemine kayıtlı tüm üreticilerimize buğday başında bin lira arpa için 500 lira verilecektir. Üreticilerimizin eline ekmeklik buğdayda 9 bin 250 lira arpa da ise 7 bin 500 lira geçecektir'' ifadelerini kullandı.
Yeni açıklanan hububat fiyatlarını Yenigün’e değerlendiren Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, fiyatlarının çiftçiler için yeterli olmadığını söyledi.
ZAM AÇIĞINI KAPATMAZ
2022’deki buğday alım fiyatı ile bu yıl ki buğday alım fiyatı arasında buğdayda yüzde 24 arpada yüzde 21 zam yapıldığını hatırlatan İskenderoğlu, “Bunun yanında mazot, gübre elektrik ve ilaç gibi ürünlere yapılan zamlar bu açığı kapatamaz. Çiftçinin üretim yapabilmesi için bu fiyatların artırılması gerek. Çiftçilerin herhangi bir ek geliri maalesef yok, emekli değiliz, memur değiliz. Gelirimiz ekili alandan ibaret. Geçmiş yıllarda yaşadığımız kuraklık bizleri zor durumda bıraktı. Çoğu çiftçimiz ya takımlarını sattı ya da tarlalarını sattı. Biz bu fiyatları az bulduk. Sert buğdayda beklentimiz 12 bin 500, Ekmekli buğdayda 11 bin 500 arpada da 10 bin lira gibi bir rakam bekliyordum. Tarlalara gidelim çiftçilere soralım hangi çiftçi bu fiyattan memnun? Memnunuz diyenler lütfen gelin beraber hesap kitap yapalım” diye konuştu.
‘ÜRETİM İÇİN TEŞVİK, FAİZSİZ KREDİ LAZIM’
Kırsaldan kente göçün önüne geçilmesi için devletin çiftçilere destek vermesi gerektiğini ifade eden Başkan İskenderoğlu “Çiftçiyi tarlada tutmak için destek olmak lazım. Üretim için teşvik, faizsiz kredi lazım. Şu an çiftçiye yüzde 8 gibi faiz ile bir kredi veriliyor. Çiftçiye desteğin zamanında verilmesi gerek. Çiftçi bir traktör almak istese en az 200 ton buğday satması gerek. Geçen yıl 700 bin lira bandında olan 100 beygirli traktörler şu an 1,5 milyona yakın fiyatta. Çiftçi şu anda bırakın son model traktör almayı ikinci el bile alamaz durumda. Çiftçinin o kadar girdi maliyeti varken, her şeye gelen bu zamlarla yerli çiftçilerimiz yurt dışında ki çiftçiler ile nasıl, ne şekilde rekabet edecek? Biz onlarla aynı şartlarda değiliz. Çiftçinin ürünler için kullandığı mazot fiyatıyla tatile gidenin kullandığı fiyat aynı. Mazotun çiftçilere daha ucuz bir şekilde verilmesi gerek. Sıfır KDV, sıfır ÖTV ile çiftçilere mazotun verilmesi gerek. Bizler gerçeği söylüyoruz” şeklinde konuştu.
‘AÇIKLANAN FİYATLAR REVİZE EDİLMELİ’
Fiyatların bir an önce revize edilmesi gerektiğini belirten Başkan İskenderoğlu “Yeni Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı’dan beklentimiz çiftçilere her ürün için biner lira prim verilmesidir. Primin verilmesi demek 2024 yılında üretimden verim alınması demektir. Ayrıca belirlenen fiyatların revize edilerek artırılması gerek. Bizimde bir beklentimiz, bakmamız gereken ailemiz bir hayatımız var bu fiyatlar ve bu enflasyon ile üretim çok zor. Desteğin lütuf olarak görülmemesi gerek bu gerekli bir adımdır. Çiftçiyi küstürürsek onları bir daha tarlaya götüremeyiz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.