Gezi rehberi: Mardin - 2
Dara Antik Kenti
Mardin dendiğinde akla gelen yerlerden biri de Dara Antik Kenti. Mardin’in 30 kilometre güneydoğusunda bulunan Oğuz Köyü'nde yer alan Adar, tarihte Yukarı Mezopotamya'nın en önemli yerleşim yerlerinden birisi, İmparator Anastasius'un (491-518) girişimleriyle 505 yılında, Doğu Roma İmparatorluğu’nun doğu sınırını Sasanilere karşı korumak için askeri amaçlı bir garnizon kenti olarak kurulmuştur.
Geçmişi 2300’lü yıllara dayanan bölgenin saklı hazinelerinden biri konumundaki Dara Antik Kenti'nde kazılar sürdükçe, tarihi yapılar ve eserler de gün yüzüne çıkıyor.
33 yıldan beri bilimsel kazı ve araştırmaların yapıldığı Dara Antik Kenti, Doğu Roma İmparatorluğu tarafından Perslere karşı savaşlarda askeri üs olarak yapılan ve ismini Pers Kralı Darius'tan alıyor.
Arkeolojik kazıların 1986 yılında başladığı Dara'da, yeterli ödenek ayrılamadığı için üstünde yerleşik köyün bulunduğu alanın ancak yüzde 10’u ortaya çıkarabilmiş. Tamamının ortaya çıkarılması halinde, dünyada eşi benzeri olmayan bir tarihi zenginlik olacak.
Köyün çeşitli alanlarında yürütülen kazı çalışmaları sonunda yer yer 10 metreyi bulan alüvyon dolgu kaldırılarak açığa çıkarılan kaya mezarları ve sarnıçlar sayesinde daha da ilgi çeker hale gelen Dara Antik Kenti, bölgenin en önemli turizm merkezlerinden biri olmaya aday.
Dara kentinde, gün ışığına çıkarılan eserler arasında yaklaşık 5 kilometre uzunluğunda şehir surları, su sarnıçları, kaya mezarlar, kiliseler, agora, köprüler, silolar ve buna benzer yapılarla bir şehrin tüm ihtiyacına cevap veren kamusal yapılar var.
Anıt ve toplu mezarlığın bulunduğu alan ve şimdilik en geniş alana sahip ve 10 metrelik toprağın 25 yılda temizlenmesi sonucu ancak ortaya çıkarılmış.
Kaya içine oyulan yapılardan oluşan ve geniş bir alana yayılan Dara Antik Kenti’nin çevresi 4 kilometrelik bir surla korunmuş. İç kale, kentin kuzeyinde ve 50 metre yüksekliğindeki tepenin üst düzlüğüne kurulmuş. Kent içinde kilise, saray, çarşı, zindan, tophane ve su bendi kalıntıları halen görülebilmektedir. Ayrıca köyün etrafında tarihleri Geç Roma Dönemi’ne kadar giden mağara evlere rastlanmaktadır.
Bunlardan en ilgi çekenlerden biri halk arasında zindan diye adlandırılan yer.
Dara'da bir köy evinin altında 25 metre derinlikte yer alan ve köylülerin Zindan ismini verdiği İstanbul'daki Yerebatan Sarnıcı'nın benzeri sarnıç 15 yıl içinde temizlenerek gün yüzüne çıkarılmış.
Mutlaka ama mutlaka görülmesi gereken bir yer Dara Antik Kenti.
Yarın: Mardin Kent Dokusu
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.