Ufuk Çimen Yazdı: Kente dair

Diyarbakır'ın yaşam kaynaklarından olan ve 110 kuş çeşidinin, Fırat kaplumbağasının da aralarında bulunduğu oldukça zengin bir biyoçeşitliliğe sahip insanlar kadar doğadaki diğer canlılar için de hayat kaynağı olan Devegeçidi Baraj Gölü, iklim ve daha çok insan kaynaklı çeşitli tahribatlardan kaynaklı kuruma tehlikesiyle karşı karşıya.

Devegeçidi Çayı üzerinde sulama amacıyla 2010 yılında kurulan ve 3 milyon metreküpü aşkın su toplama hacmine sahip olan baraj gölündeki su seviyesinde, kar yağışındaki düşüş, iklim değişikliği, buharlaşma, bilinçsiz tarımsal sulama gibi nedenlerle bu yıl normalin üzerinde bir düşüş yaşanıyor.

Kendi evimizi başımıza yıkıyoruz, ne diyelim.

***

Türkiye genelinde 1 ve 2. doz aşılama oranları yüzde 80’lere yaklaşan seviyeye ulaşırken, bu oran Diyarbakır’da 2. doz aşılama oranında geride kaldı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 1. doz aşı olma oranlarında Diyarbakır yüzde 68.0 olan sarı kategoride, 2. doz aşılama oranlarında yüzde 47.3 olan kırmızı kategoride bulunuyor.

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Dr. Muhammet Asena, bu konuda önemlşi açıklamalarda bulundu.

Asena, “Aşılama çalışmalarının başlamasıyla hızlı bir şekilde hastalık ile ilgili hastaneye başvuru ve ağır şikayetlerde başvurularda ciddi bir gerileme gördük. Şuanda geldiğimiz noktada bölgemizde özellikle Diyarbakır’da 1. doz aşılama oranında sarı kategorideyiz bilindiği üzere ama 2. doz aşılama oranında halen yüzde 50’nin altında kırmızı kategorideyiz ve bu durum bizi gerçekten düşündürüyor. Çünkü tek doz aşı tam bağışıklık için yeterli olmamaktadır. Bununla birlikte hastanemizde ağır hasta ve korona virüs test alanlarımızda başvurular gün geçtikçe de azalmaktadır ama 2. doz aşıda istediğimiz seviyeye yüzde 80’lere taşımadığımız sürece bu risk devam edecektir” dedi.

***

Diyarbakır İl Emniyet Müdürü Dr. Hüseyin Aşkın önceki gün basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda önemli açıklamalarda bulundu.

Kentin en önemli sorunlarından uyuşturucu, hırsızlık ve trafik sorunlarına karşı, hayata geçirdikleri projeleri anlatan Aşkın, Diyarbakır’da uyuşturucu satışına izin vermeyeceklerini ve bin 200 ekip ile başta Bağlar ilçesi olmak üzere sokak sokak hem torbacılara hem de üreticilere karşı terör, istihbarat ve trafik polislerinin de dahil olacağını açıkladı. Bu açıklamadan bir gün sonra ise uygulama hayata geçirildi.

Her sokakta 10 kişilik ekip halinde yer tam destekli gece gündüz 80’e yakın noktada uygulamaların yapıldı, özellikle okul çevrelerinde ekiplerin yerleştirildi;  sıkıntılı okulların  içerisinde de ekiplerin bulunduğuna değinen Dr. Aşkın, güvenlik sisteminin kendi sistemlerine entegre ettiklerini vurguladı.

Hayırlı olsun. Umarız süreklilik arz eder sekteye uğratılmaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ufuk Çimen Arşivi