Kenti tanı(t)mak, anlamak

Geçtiğimiz hafta kentin tanıtımı veturizme katkısı adına yoğun bir gündem vardı. Biri spor da iki ayrı büyük organizasyonun kenti, ülke gündemine taşıması açısından önemliydi.

Diyarbakır’ın ilk Türkiye Şampiyonası

İlki ve bence en önemlisi Ümit, Genç ve 21 Yaş Altı Türkiye Karate Şampiyonası idi. Gurme, Diyarbakır Gıda Ve Yöresel Lezzetler Fuarı’ndan hemen bir gün sonra (14 Kasım) başlayan şampiyonaya Türkiye’nin 50 ilinden gelen sporcular, teknik heyet ve hakemler ile spor insanlarının gelmesi önemliydi.

Diyarbakır’da düzenlenen “ilk Türkiye Şampiyonası” olması açısından önemliydi. Aylar önce başlayan organizasyon, Güneydoğu Spor Yazarları Derneği’nin öncülüğünde ve kent dinamiklerinin büyük katkılarıyla gerçekleştirildi.

Sena Kızılaslan ile AmineAkçakmak’ın birincilik kazanarak kente ikinci bir sevinç yarattığı Şampiyona’da, konuk sporcular ve spor adamları, kentten güzel anılarla ayrıldı.

Türkiye Karate Federasyon Başkanı Esat Delihasan’ın turnuvayla ilgili sözleri çok bu bağlamda çok anlamlıydı: Diyarbakır’ın ilk Türkiye Şampiyonası, bunu yapmak da Karate Federasyonu’na nasip oldu, gerçekten gururlandırdı. Geçmişteki kötü anılan, duyulan Diyarbakır’da bir sporcumuzun paylaşımı bizi çok etkiledi. 15 yaşında olan sporcumuz, ‘Diyarbakır sana ön yargıyla geldim, çok özür diliyorum, ön yargıların hiçbirisi yok’ diye bir paylaşım yapmıştı. Bizim amacımız da bu ön yargıları kırmak olmuştu. Gerçekten gençlerin Diyarbakır’ın tarihini, kültürel güzelliklerini tanıtmaları gerçekten çok güzel bir duyguydu. Gelen herkes çok güzel duygularla buradan ayrılacak, bunu çok rahat bir şekilde söyleyebilirim”

Bu yaklaşım bile turizme büyük bir katkıdır.

Emeği geçen herkesi kutluyorum.

İkinci organizasyon ise 13-17 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Gurme, DiyarbakırGıda Ve Yöresel Lezzetler Fuarı’ydı. 45 ilden 172 Firmanın katılımıyla ikinci kez düzenlenen “Gurme 2019 Diyarbakır Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarı”nı beş günlük sürede 173 bin 854 kişi tarafından ziyaret etti.

Zengin ürün çeşitliliği sunan yöresel ürünlerin markalaşma ve coğrafi işaret tescil belgeli ürünlerin bilinirliklerini artırarak yeni pazarlara açılmasında önemli bir buluşma noktası olan Fuar, aynı zamanda kentin görünürlüğüne de katkı sunması açısından önemliydi

TÜYAP tarafından gerçekleştirilen organizasyon ile farklı illerin lezzetlerini tanıma ve alma fırsatı oluşurken, aynı zamanda bir kültürel etkileşim oluşmasına neden olması açısından önemli.

28 Eylül’de açılışı yapılan ve 6 Ekim’de sonlanan Kitap Fuarı 9 gün sürmesine rağmen 175 binin üzerinde kişi tarafından ziyaret edildiğini düşündüğümüzde; farklı damak tatlarının buluşma noktası olan ve 5 gün süren Gurme Fuarı’nı, 173 bin 854 kişinin ziyaret etmesi de ilgiyi fazlasıyla gösteriyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tarık Othan Arşivi