Kent Hafızası (Şubat) II

Korono virüsünün konuşulduğu günlerde bir ölüm gerçekleşti.

Korono’ydu, domuz gribiydi derken son noktayı Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit koydu. Şenyiğit, Diyarbakır’da bir kişinin domuz gribi nedeniyle hayatını kaybettiğini belirterek, Türkiye’nin Çin’i tehdit eden korona virüsünden ziyade domuz gribine dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

İddiaları Yenigün’e değerlendiren Diyarbakır Tabip Odası Başkan Şerif Demir ise, söz konusu iddialarının asılsız olduğunu, kentteki hiçbir hastanede ne domuz gribinden ölen birinin, ne de korona virüs şüphesinin olmadığını belirterek, herhangi bir tedirginliğe gerek olmadığının altını çizdi.

***

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonu Diyarbakır Ceza İnfaz Kurumu’na dair rapor hazırladı. Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonu tarafından 8 Kasım 2019 tarihinde Diyarbakır Ceza İnfaz Kurumları Kampüsünde gerçekleştirilen inceleme ziyareti sonucunda elde edilen tüm bilgi ve belge ile yapılan görüşmelerin raporlaştırıldığı metin İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na 6 Şubat Perşembe günü sunuldu.

Raporda, kelepçeli muayene, yetersiz besin ve annesiyle kalan çocukların durumuna dair bir dizi hak ihlali sıralandı

***

385 bin nüfusu ile 50 i’den daha büyük olan Bağlar ilçesinde öngörülen “kentsel dönüşüm” için hazırlanan raporun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulduğu açıklandı.

***

Tunceli’de 5 Ocak’tan bu yana kendisinden haber alınamayan Munzur Üniversitesi öğrencisi Diyarbakırlı Gülistan Doku’yuUzunçayır Baraj Gölü’nün Sarı Saltuk Viyadüğü Köprüsü çevresinde aramalarını sürerken, ailesi Ankara’ya giderek Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerle görüştü.

Aynı günlerde HDP Milletvekili Remziye Tosun, Tunceli’de bir aydır kayıp olan Diyarbakırlı Gülistan Doku’nun neden bulunamadığı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Bu arada Gülistan Doku’nun staj için gittiği bir okulda öğrenciler tarafından çekilen görüntüleri de ortaya çıktı.

***

Sur’da sokağa çıkma yasakları döneminde 12 yaşındaki Helin Şen’in öldürülmesine ilişkin açılan davanın ilk duruşması görüldü.

Diyarbakır 1’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya Helin Hasret Şen’in annesi Nazmiye Şen ve avukatları, Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun duruşmada hazır bulundu. Sanık Abdullah E. ise, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlantı sağlanamadığı için duruşmaya katılmadı.

Duruşmada o günü anlatan anne Şen,  “Kızım öldürüldüğü gün çatışma yoktu” dedi

***

Edirne Cezaevi’nde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın bu ay yapılacak kongrede PM üyeliğine seçilmesi beklenirken aldığı hapis cezası nedeniyle parti üyeliğinin düşürüldüğü öğrenildi

***

İHD Diyarbakır Şubesi, ‘Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2019 Yılı İnsan Hakları İhlalleri Raporu’nu açıkladı. Rapora göre, hak ihlallerinin yaygın bir şekilde devam ettiği ve ihlallerin önceki yıllara oranla arttığı belirtilerek, 2019 yılında 50’si çocuk 2 bin 987 kişi gözaltına alındı, 511 kişi de tutuklandığı açıklandı.

***

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kent ve trafiğin yoğun olduğu bölgelerde şehrin tarihi ve doğal güzelliklerini vurgulamak amacıyla dekoratif şehir aydınlatmaları çalışmasını başlattı. Bu kapsamda Şanlıurfa Yolu, Seyrantepe Köprülü Kavşağı, havaalanı, otogar, Ofis Altgeçit ve Alipınar Köprüsü’nde ışıklı dekoratif şehir aydınlatmaları tasarım uygulamaları yapıldı. Devam Edecek

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ufuk Çimen Arşivi