Kent Gündemi: Ekonomi

Kentin bu haftaki gündeminde ekonomi ağırlıklı haberleri kayıt altına alacağım.

Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi’nde istihdam kariyer ve girişimcilik fuarı açıldı. Burada konuşan İşkur Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, Türkiye’nin istihdam konusunda Avrupa’da birinci sırada olduğunu söyledi. Diyarbakır’da 2002 yılında İşkur üzerinden sadece 39 kişinin işe alındığını hatırlatan Uzunkaya, bu rakamın günümüzde 9 bin 450’ye ulaştığını ifade etti.

2002 yılında Türkiye İş Kurumunun 24 bin 482 kişinin istihdamına aracılık yaptığını vurgulayan Uzunkaya, bugün itibari ile bu sayının 1 milyon 170 bin kişiye ulaştığına vurgu yaptı.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Girişim Enerji ve Teknoloji Kulübü tarafından Girişimcilik Kariyer ve Gençlik Zirvesi etkinliği düzenlendi. Etkinliğe, DÜ Rektörü Prof. Dr. Talip Gül Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cumali Atilla, kamu kurum müdürleri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Burada konuşan Eker, Diyarbakır’ın çok önemli fırsatlarının olduğunu belirterek, “Diyarbakır’ın üzerinde bulunduğu coğrafya muhteşem medeniyetlerin bilinçlenmesine, doğmasına, büyümesine gelişmesine fırsat olmuş, mekan olmuş. Bu şehir hak etmediği bir algı üzerinden tanındı. Bu şehrin adı hep ya yakılan lastiklerle terör ile yürek yangınlarıyla gözyaşlarıyla felaketlerle anıldı. Sanki bu şehirde dünya mimarlık tarihine örnek teşkil edecek muhteşem bir felsefenin ürünü olan binalar ve tarihi yapılar yokmuş gibi, sanki bu şehirde 10 bin yıldır 30’un üzerinde medeniyet inşa edilmemiş gibi. Devletin ve hükümetin sağladığı imkanlarla birleştirip nasıl bir girişimci olabiliriz, kariyer planlayabiliriz bunun kararını vermek lazım. Model olacak Diyarbakır’ın yetiştirdiği çok önemli şahsiyetler var” dedi.

Diyarbakır’ın Çermik ilçesinin kadın kaymakamı Nazlı Demir, ilçede bulunan kadınlara destek olmak amacıyla zaman zaman çeşitli kurslar düzenlediklerini söyledi. Kursların, kadın girişimcilerin KOSGEB desteğiyle iş kurabilmelerine olanak sağlayacağını dile getiren Demir, “Genç girişimci bayanların özellikle bu kurstan faydalanmalarını istiyoruz. Bu kurslarımız sonunda kursiyerlerimize girişimcilik belgesi verilecek. Örneğin girişimcilik belgesine sahip bir bayan, işini geliştirmek istediğinde bununla ilgili bir proje hazırlayıp KOSGEB’e başvuruda bulunabiliyor. KOSGEB’in projeyi uygun bulması halinde girişimciye destek veriyor. Bu sayede kadın girişimcilerimiz iş sahibi olabilmekteler” dedi.

Gelişen teknoloji birçok mesleğin yok olmasına neden oluyor. Bu mesleklerden biri de terzilik. Zamana direnen meslekler arasında olan ve yavaş yavaş unutulan meslekler arasına giren terzilik, gelişen teknoloji ile yok olma noktasına geldi. Kentte bir zamanların el emeği göz nuru mesleklerinden biri olarak adlandırılan terzilik mesleği, fabrikasyon ürünler karşısında ayakta durmaya çalışıyor. Ancak kentte bu mesleği icra edenlerin bir çoğu tadilat yaparak ayakta kalmaya çalışıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi