İttifakta çatlak sesler

İttifakta çatlak sesler
Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile başlayan Ak Parti ve MHP’nin ‘cumhur ittifakı’ ortaklığında tansiyon artarken, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul...

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile başlayan Ak Parti ve MHP’nin ‘cumhur ittifakı’ ortaklığında tansiyon artarken, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul seçimlerine itiraza dair kararının ittifakın ve dolayısıyla siyasetin gidişinde kırılma yönünü belirlemesi açısından kritik öneme sahip olduğu iddia ediliyor.

Bir yandan YSK’dan beklenen açıklama ile ilgili öngörüler yazılıp çiziliyor. AK Parti'nin 16 Nisan’da, yani mazbatanın oluşturulmasından bir gün önce yaptığı başvurunun kanuna aykırı olduğu ve YSK'nın başvuruyu usulden reddedip meseleyi kapatması mümkün olduğu ancak, AK Parti'nin 20 Nisan'da KHK'lıların durumunu öne sürüp başvuruyu yenileyerek 16 Nisan başvurusunu geçersiz hale getirdiği iddia ediliyor.

Sonucun ne olacağı şimdiden kestirmek zor ve kulislerde farklı iddialar dile getiriliyor.

YSK ne karar verirse versin çıkan sonuç uzun süre tartışılacak.

Bu arada Ak Parti ile MHP arasında ittifak ile ilgili tartışmalar da yaşanıyor.

Kulislerde kimi Ak Partililerin, bazı belediye başkanlıklarının kaybedilmesinin sorumlusu olarak MHP’yi gösterdiği de konuşuluyor. Son olarak Ak Parti İzmir adayı Nihat Zeybekçi’nin, “İttifaklar olmasaydı İzmir’de kazanmıştık” sözleri böyle bir süreçte spontane bir cümlegibi durmuyor.

Gelişmeler üzerine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de önceki gün yazılı açıklama yaptı. Bahçeli, İstanbul’da seçimin yenilenmesinden yana olduklarına vurgu yaparak, “MHP Yüksek Seçim Kurulu’nun alacağı karara maşeri vicdana uygun olması kaydıyla elbette saygı gösterecektir” şeklinde baskı oluşturur yönde bir açıklama yaptı.

İttifak ile ilgili de açıklamalarda bulunan Bahçeli, Cumhur İttifakı’nın manşetlerle kurulmadığını belirterek, “Gazete sayfalarında, televizyon ekranlarında, sosyal medya platformunda iddia ve ilan edilen yalanlar, spekülasyona dayalı haber ve yorumlar artık sabırları zorlayan, tahammül sınırlarını zedeleyen bir noktaya çoktan ulaşmıştır. Türkiye’ye siyasi ve ekonomik pusu kuran iç ve dış odaklar devamlı surette istikrarsızlığa yatırım, ihanete yardım, işbirlikçiliğe de yataklık yapmaktadır. Nitekim emel ve hedefleriyle yakayı ele vermişlerdir… Karar ve kanaatimiz Cumhur İttifakı’na özenle ve önemle sahip çıkılmalıdır” dedi.

Görünen o ki MHP, Ak Parti’den gelen kışkırtıcı çıkışlara rağmen ittifakı bozan taraf olarak görünmemek için elinden geleni yapıyor.

Bunlar Türkiye siyasetinde normal sayılabilecek çıkışlar. Ancak Türkiye,İstanbul seçimleri üzerinden hem de ekonomik bir darboğazın içinde uzun ve keskin süreçlerden birini yüksek hararetle geçiyor. Bu gibi süreçlerde en çok ihtiyaç duyulan hakkaniyetle karar verecek kurumların varlığı. Ne yazık ki bu kurumlara olan güvenin halk nezdinde kırılgan olduğu ortada.

İstanbul konusunda karar ne olursa olsun, demokratik kurum ve mekanizmaların inşasının zorunluluğu yakın zamanda Türkiye’nin temel tartışması olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.