Altan Tan’ın “Amed” ve “Diyarbekir” tartışmasına tepki

Altan Tan’ın “Amed” ve “Diyarbekir” tartışmasına tepki
Eski HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, sosyal medyada yayımlanan bir videoda Diyarbakır’ın isimlendirilmesi ve “Amed” kelimesinin kökenine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Tan’ın açıklamaları kısa sürede tartışma yarattı.

YENİGÜN HABER – X platformunda paylaşılan videoda konuşan Tan, bazı Kürt ulusalcı çevrelerin “Diyarbekir” ismine karşı mesafeli yaklaştığını savunarak, “Kürt ulusalcıları Diyarbekir kelimesinden alerji duyuyorlar” ifadelerini kullandı. Ayrıca “Amed” kelimesinin Kürtçe olmadığını öne süren Tan, bu ismin kökeninin Süryaniceye dayandığını iddia etti.

“Amed Kürtçe değil” iddiası

Tan, açıklamalarında “Amed” adının tarihsel kökenine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, kelimenin Kürtçe ile doğrudan bağlantılı olmadığını savundu. “Geriye gidersek o da Süryanice. Kürtçeyle ve Kürtlerle bir alakası yok” diyen Tan, kentin tarihsel ve kültürel geçmişinin farklı halkların izlerini taşıdığına dikkat çekti.

Sosyal medyada farklı tepkiler

Tan’ın sözleri sosyal medya platformlarında geniş yankı buldu. Bir kesim açıklamaları tarihsel bir değerlendirme olarak yorumlarken, bazı kullanıcılar ise Tan’ın ifadelerine tepki gösterdi. Özellikle “Amed” isminin kökeni ve kentin tarihsel kimliği üzerine farklı görüşler yeniden gündeme geldi.

İsim tartışmaları yeniden alevlendi

Diyarbakır’ın tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapması nedeniyle kentin adı ve tarihsel kimliği zaman zaman kamuoyunda tartışma konusu oluyor. Altan Tan’ın son açıklamaları da bu tartışmaları yeniden gündeme taşırken, sosyal medyada farklı görüşlerin karşı karşıya gelmesine neden oldu.

Kaynak:AHMET BARAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.