Yûsif Bedirxan

Yûsif Bedirxan

Bir kördüğümü çözmek: Bağlar I

Bağlar, 400 bine yakın nüfusu ile Diyarbakır'ın en büyük ve yapılaşma bakımından en sorunlu ilçesi.

1993 yılının sonlarında Bakanlar Kurulu kararı ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin ilanıyla ‘alt kademe belediyesi’,2008 yılında ise dört merkez ilçeden biri olan Bağlar’ın çarpık yapılaşmasının başlangıcı; 1980’li yılların sonunda bölgede tırmanan gerilim ve şiddet olayların sonucunda boşaltılan köylerdeki nüfusunkentlere göç etmesine dayanır.

1990-2000 döneminde, Türkiye nüfusu yüzde 1.83 hızla artarken, Diyarbakır’da bu oran yüzde 3.78 artış hızı ile iki katına ulaşması, Diyarbakır’ın nüfus artış hızının her sayım döneminde Türkiye nüfus artış hızının üstünde gerçekleşmesi net göç aldığının bir göstergesi.

Hem Diyarbakır ilçelerindeki hem de bölge illerindeki yoksul ve çaresiz insanlarıbilinçsiz ve plansızca kentlere sürükleyen bu zorlu ve zorunlu süreçteki yoğun göçün Diyarbakır’daki en tercih edilen bölgesiydi Bağlar.

Bu süreç ilçedegelişigüzel projesiz ve kuralsız inşa edilen çok katlı, tuğla duvarlı yığma yapılar beraberinde hem alt hem üst yapıda büyük problemler yaratırken; dönemin belediyelerinin ilgisizliği, ilçeyi büyüyen kent içinde maalesef bir sorun haline getirdi.

Plansız yapılaşma ve kırsaldan aldığı büyük göçle hem konut hem de demografik yapısı kısa zamanda büyük değişime uğrayan Bağlar’dasosyo-ekonomik yapıyla beraber çevresel ve altyapı gibi birçok problem uzun zamandan beri içinden çıkılmaz bir halde körlemesine sürdü.

Bağlar’da 2019 Mart seçimlerinde Belediye başkanlığını kazanan HDP adayı Zeyyat Ceylan'ın KHK kapsamında ihraç edilmiş olması gerekçesiyle YSK tarafından mazbatasının verilmemesi ve en yüksek ikinci oyu alan Ak Parti adayının Belediye başkanı ilan edilmesiyle farklı kaygılarla ilçede yeni bir süreç devreye sokuldu.

İlçenin sorunlu bölgesi olan ve ‘eski Bağlar’ diye anılan yerleşim bölgesi ile ilgili kentsel dönüşüm projesinin dillendirilmeye başlandığı bu süreç; 6 Eylül Cumartesi günü Bağlar ilçesine bağlı Kaynartepe Mahallesi’nde yaklaşık 10 bin kişinin yaşadığı 53 bin 600 metrekarelik bölümünün riskli alan ilan edilmesiyle resmileşti.

Ancak sürecin nasıl ve ne şekilde işleyeceği merak konusuydu.

7 Ekim’de Vali Münir Karaloğlu’nun başkanlığında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdür Yardımcısı Hasan Bebek, Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu ve diğer ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinin de katıldığı toplantıdan alınan kararlar izlenecek yol/yöntem ile ilgili önemli ipuçları vermesi bakımından önemliydi. Yarın: Yol ve İşleyiş

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yûsif Bedirxan Arşivi