Yûsif Bedirxan

Yûsif Bedirxan

Yusif Bedîrxan Yazdı: Kazaların bize anlattığı!

Hafta sonu Güneydoğu’da  iki büyük faciaya tanıklık ettik.

İlki Antep, ikincisi Mardin Derik’ten. İki kazada 35 kişi yaşamını yitirirken, 48 kişi de yaralandı.

Öncelikle yaşamını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifalar dileğimizi  canı gönülden dileyelim

Gelelim kazalara ve oluş şekillerine!

İstanbul’dan Diyarbakır yönüne giden bir yolcu otobüsü; Gaziantep istikametinde daha önceden meydana gelen kazaya müdahale eden ekiplere çarparak ve 4’ü sağlık görevlisi, 3’ü itfaiyeci, 2’si de yardıma gelen medya mensubu olmak üzeretoplamda16 kişinin ölümüne, 22 kişinin ise yaralanmasına neden oldu.

Kazaya karışan otobüs, Diyarbakır firmasıydı. Bu üzüntümüze üzüntü kattı desek yanlış anlaşılmaz herhalde.

Otobüste bulunan ve yara almadan kurtulan yolcular, aynı gün içinde çağrılan başka bir otobüsle Diyarbakır'a gönderildi.

Kazanın nasıl olduğu ile ilgili otobüs yara almadan kurtulan yolcularının ifadesi, ilk kaza yapan araçtan yola yayılan yağ benzeri sıvının faciaya neden olduğu yönünde.

Kazayla ilgili yapılan bir canlandırma videosunda da buna vurgu yapılmış ve daha önce kaza yapan araçtan akan yağ ya da benzeri sıvının yolu kayganlaştırdığı, otobüsün bu yüzden devrildiği ve kazaya müdahale için olay yerinde olan araçlara bu şekilde çarptığı gösteriliyor.

İhtimaldir belki de aracın fren sistemiyle ilgili bir sorun oluştu, belki başka bir teknik arızadır; ortaya çıkar yakın zamanda.

İkinci büyük kaza yine bölgede meydana geldi ve ne acıdır ki teknik olarak değil, oluş şekliyle bir birinin kopyası iki kaza olarak kayıtlara geçti neredeyse.

İkinci büyük kaza Mardin’in Derik ilçe merkezinde meydana geldi.

Freni patladığı belirtilen bir TIR’ın karıştığı kazada yaralılara müdahale ediyor. Olay yerine ekipler ve yardım etmeye çalışan vatandaşlar geliyor. Bir süre sonra bu kez yine freni boşaldığı ya da diğer kazadan yola saçılan atıklardan kaynaklı oluşan kaymadan dolayı bir başka TIR çarpıyor. Bu kazada da 19 kişi yaşamını yitirirken, 26 kişi de yaralandı.

Yürekleri burkan nerdeyse oluş şekliyle kopya iki kaza!

Ancak Mardin’deki kazanın kent merkezinde olması ve öncesinde benzer kazaların yaşandığı yönünde açıklamalar var.

HDP Sözcüsü Ebru Günay’ın bu konudaki açıklaması dikkat çekiciydi:

Bu bir felaket, felakette ihmaller zinciri söz konusu. Uzun süredir tek şeride düşürülen bir ana cadde, TIR'ların geçtiği bir ana cadde. İlk TIR'ın freni patladığı için kaza gerçekleşiyor. İnsanlar gidiyor tedbir alınmıyor, yarım saat sonra ikinci TIR geliyor toplanmış olan kalabalığın içinde bir faciaya neden oluyor. Şunu biliyoruz; TIR'lar Cengiz Holding'in TIR'ları. Gerekli tonaj kontrollerinin ve bakımlarının yapılmadığı aslında o TIR'ların sürekli ölüm saçtıklarını herkes biliyor. Sanırım TIR'lardan birinin taşıdığı şey gübre. Dağılan yükler başka bir kazaya sebebiyet vermiş.

Başımız sağ olsun; Biz de adettendir; önce felaket olur sonra yarım yamalak tedbirler alınır. Sonra o yarım yamalak tedbirlerden dolayı da iç acıtan kazalar olur da yanlış olan düzeltilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yûsif Bedirxan Arşivi