
Öteki Gündem
Sona ermeyen seçim gündemin içinde boğuluyoruz adeta.
Bugün sizinle biz bu gündemle boğuşurken, dünyada neler yaşanıyor ona bakalım isterseniz.
İlk haberimiz Sur’da tarihi Dört Ayaklı Minare'nin önünde 28 Kasım 2015 tarihinde yaptığı basın açıklamasının ardından başından aldığı mermi ile yaşamını yitiren Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ile ilgili.
Elçi adına İngiltere'nin başkenti Londra'da ‘Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı’ açılmıştı. Londra’daki Vakfın ardından Diyarbakır’da da benzer bir vakıf kuruldu. Vakfın Başkanlığını Türkan Elçi yapacak ve açılışı da 13 Nisan Cumartesi günü gerçekleştirilecek.
…
İkinci haberimiz baharın gelişinin müjdecilerinden leyleklerle ilgili.
Bilindiği gibi Türkiye’nin önemli leylek kolonilerinden biri Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde bulunuyor. Daha önce şubat ortalarında gelen leylekler muhtemelen bu sene soğuk ve yağışların etkisinden dolayı Mart başından itibaren görülmeye başlandı.
Dicle Vadisi'ndeki yüksek gerilim hatlarında yuvaları bulunan leylekler, çiftleşme döneminin ardından kuluçkaya yattı. Dicle Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kılıç, kar yağışıyla birlikte yavru sayısında bu yıl artış beklediklerini söyledi.
…
Ekonomik kriz artık insanları alternatif kazanç arayışlarına itiyor. Eskiden bir ailede babaya bağlı gelişen ekonomi artık kadınların da katkılarıyla dengelenmeye çalışıyor.
Kadınlar, artık ailenin ekonomik lidreliğine oynayacak bir gelişmenin içinde yeralıyor.
Bunlardan biri de Diyarbakır’da yaşayan 49 yaşındaki Zahide Altunterin…
Oklava, hamur tahtası ve 5 kilogram un alarak gözleme dükkanı açan Altunterin, Sur olayları sonrası ilçede küçük bir dükkan açtı. Çocukken kurduğu hayalin peşinden koşup gözlemeci dükkanı açan Altunterin, Sur’un gözlemeci ablası oldu. Sur olaylarından sonra açtığı iş yerinin ilk günden beri hep tercih edildiğini belirten Altunterin, şimdilerde ise siparişlere yetişemez duruma geldi.
Yıllarca eve kapatılan kadınların artık hayatın bir çok alanında yer alması sevindirici.
…
Son haberimiz de Yeni Zelanda’dan…
Ülkede Brenton Tarrant’ın 50 kişinin hayatını yitirdiği, 39 kişinin de yaralandığı saldırıların ardından Başbakanı Jacinda Ardern, “Yeni Zelanda’daki tüm askeri tarz yarı otomatik silahları ve saldırı tüfeklerini yasakladığımızı ilan ediyoruz” demişti.
Christchurch saldırılarından sonra Yeni Zelanda’da yarı otomatik silah ve saldırı tüfeklerini yasaklayan yasa tasarısı bire karşı 119 oyla parlamentodan geçti.
Darısı tüm ülkelerin başına…
Ahmet Baran yazdı: Bin nasihate evla müsibet; Yangın
20 Eylül 2022 Salı 01:10Ahmet Baran Yazdı: Bölge’nin seçmen tablosu
03 Ağustos 2022 Çarşamba 00:15Ahmet Baran yazdı: Lila Kozmetik; yangın ve düşündürdükleri
25 Haziran 2022 Cumartesi 00:30Ahmet Baran yazdı: Zamlar ne zaman duracak?
16 Haziran 2022 Perşembe 00:30Ahmet Baran Yazdı: Bürokrasideki hantallık sağlık hizmetlerini aksatıyor!
31 Mayıs 2022 Salı 00:55Ahmet Baran yazdı: Halkı zor günler bekliyor
08 Mart 2022 Salı 00:45Ahmet Baran yazdı: Özgürlüğe vurulan pranga; Vasatlık - II
01 Şubat 2022 Salı 01:00Ahmet Baran yazdı: Özgürlüğe vurulan pranga; Vasatlık - I
31 Ocak 2022 Pazartesi 10:00Ahmet Baran yazdı: Ortaya karışık hayat
10 Ocak 2022 Pazartesi 01:00Ahmet Baran Yazdı: Hafıza Odası; Tepki kim(ler)e ve neden?
23 Ekim 2021 Cumartesi 17:45




Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.