Kent Hafızası: İlçeler

Kent hafızasına devam ediyoruz.

Malum Diyarbakır, ülke gündeminin en yoğun illerinin başında geliyor. Birinci sıra rakipsiz İstanbul’un, İki de siyasetin nabzının attığı Ankara ve ardından Diyarbakır geliyor.

Bu yüzden gündeme dair fazlasıyla hareketli bir şehir

Evet, sadede gelelim…

Yaklaşık bir aydan beri Bağlar ilçesi Kaynartepe Mahallesinde başlatılacak olan kentsel dönüşüm projesi konuşuluyor.

Proje hakkında çok belirgin olumsuzluklar olmamasına rağmen mahalle sakinleri tedirgin. Bunun nedeni de Mahalle sakinleri, başlatılacak olan kentsel dönüşüm sürecinde ikamet ettikleri yapılara karşılık düşük meblağlar verileceğini, öngörülen konut bedelleriyle yeni yerleşim alanlarında sıkıntılar yaşayacaklarını, planlanan yeni binaların neye göre imar edileceğini, yapılacak konutların ne şekilde hak sahiplerine taksimlendirileceği gibi konular.

Kurulan danışma bürosundaki konuşmalar da bu endişeler üzerine dönüyor.

Daha yolun başındayız ancak bu gibi süreçler kuşkusuz sıkıntılara gebe.

CHP Diyarbakır İl Başkanlığı’nın talebiyle parti merkezi tarafından CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, kente geldi.

Aynı gün Diyarbakır Barosu eski başkanlarından CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Silvan’daki şüpheli ölümünün araştırılması için Meclis Genel Kurulu’na soru önergesi verdi.

Karaca, İl Yönetimi ile birlikte Silvan’da ailelerle gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından parti il binasında basın mensuplarıyla bir araya geldi ve verdiği ilginç örneklemelerle hükümeti suçladı ve konuyla ilgili hazırlanacak raporun meclise sunulacağını söyledi.

Birkaç gün sonra HDP Silvan İlçe Eşbaşkanı Kenan Kaydu, ilçelerinde artan intihar vakaları için sivil toplum örgütleri temsilcilerine ortak komisyon kurulması çağrısında bulundu.

Bu arada Silvan’da pandemi sürecindeki en yüksek vaka sayısına Kasım ayının ilk haftasında ulaşıldığını da not edelim.

Bir ilçeden başka bir ilçeye bu kez farklı bir konu için geçelim.

Hani ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta olan ve ismini çok sayıda açılan su kuyusundan alan Kuyular Mahallesi’nde yüzlerce metrelik sondaj kuyularında su çekilmiş durumda. Su sorununun yüzyıllardır devam ettiğini belirten mahalle sakinleri, sıkıntının giderilmesi için başvuruda bulundukları DİSKİ’nin, personel eksikliği nedeniyle hizmet veremediğini gerekçe gösterdiğini söylüyor.

Bu kez Eğil ile ilgili bir soruna dikkatimizi verelim.

Kentin en önemli inanç turizmi merkezlerinden Eğil ile Diyarbakır’ı birbirine bağlayan yol geçtiğimiz Eylül ayında resmen ulaşıma açıldı.

Hem Diyarbakır hem de Eğil turizmine, kültürüne önemli katkılar sağlamayı amaçlayan ve Karayolları tarafından yaklaşık 3 yılda yapılan yoldaki donatı eksiklikleri kırsal mahalleleri mağdur ediyor.

Nasıl mı?

Yol üzerinde bulunan Kalkan Mahallesi’nin arazilerini 10 kilometre boyunca ortadan ikiye ayıran yol, özellikle hayvanların meraya gidiş gelişlerinde ve köylülerin tarım arazilerine ulaşmasında sıkıntıların yaşanmasına neden oluyor.

Yollarda tabela yok, ışıklandırma yok ve hemen yolun karşında bulunan tarlalara özellikle traktör vb geçme imkanı sağlayacak köprü v. Trafik donatıları yok.

Kalkan Mahallesi Muhtarı Kenan Karakoç, 2 aylık süreçte onlarca besi hayvanının çarpan araçlar yüzünden öldüğünü belirterek, “Yol hizmet yerine sıkıntı getirdi” diyor.

Biz buradan bir kez daha yetkililere ilçelerin sorunlarını duyuralım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ufuk Çimen Arşivi