Kent Hafızası I

Kaldığımız yerden 5 Ocak’tan beri kayıp olan GülstanDoku’dan devam edelim.

Doku’yu arama çalışmaları genişletildi. Türkiye’nin farklı illerinden gelen 70 dalgıç, Su Altı Görüntüleme cihazları ve 11 botla arama çalışmaları sürdürdü. Uzun Çayır Baraj Gölü’nde 750 bin metrekarelik alanda 100 kişilik ekiple devam eden çalışmalara, jandarma ve emniyet birimleri ise karadan destek veriyor.

Aile ise sadece intihar ihtimalinin üzerinde durulmasına tepki göstererek, farklı ihtimallerin de araştırılmasını istiyor.

Diyarbakır Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ağı da Gülistan için Tunceli’ye gitti ve bir rapor hazırladı. Raporda, önemli bazı delillerin toplanmadığı belirtilirken, soruşturmanın Asayiş Şube’den alınarak tarafsız bir birime verilmesi talep edildi.

Yazık! İntihar mı etti, kaçırıldı mı günlerdir süren aramaların bir sonuç vermemesi düşündürücü.

***

Diyarbakır’da sanal alışveriş bahanesiyle 162 kişiyi dolandırdıkları iddia edilen 73 kişi hakkındaki soruşturma tamamlandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma sonunda, 17’si tutuklu 73 sanık hakkında iddianame hazırlandı. 325 sayfalık iddianamede, organize suç örgütünün lideri ve 4 yöneticisi hakkında 500’er yıldan bin 626’şar yıla kadar, örgüt üyesi 68 sanık hakkında 9’ar yıldan 243’er yıla kadar değişen oranlarda hapis cezası istendi. Savcı, 73 sanık hakkında, toplam 3 bin 112 yıldan 49 bin 746 yıla kadar hapis cezası talep etti.

Umarız cezalandırılır da, paralar ne olacak?

***

Okullarda yarıyıl tatili 17 Ocak günü başladı, Karneler dağıtıldı.Karneler dağıtılırken, bir acıyı daha hatırladık.

Şırıngalı çikolatanın kapağının nefes borusuna kaçması sonucu hayatını kaybeden 7 yaşındaki Umut Bilgi’nin karnesini annesi gözyaşları içerisinde aldı. Öğretmenleri ve sınıf arkadaşları Umut’un masasına çiçek bırakırken, anne Gülşen Bilgi, “Böyle şeylerin satılmaması için elimizden geleni yapıyoruz, söyledik, şikayette de bulunduk. Hepsi kaldırıldı toplandı ama o olmasa da başka şeyler üretecekler, yine çocuklara sebep olacaklar” dedi.

Maalesef öyle, tepkiler unutulup gidecek ve başka bir markayla yine çocuklarımızı tehdit edecekler.

***

Havaalanlarında 36 dildeki anlık çeviri hizmeti ve Sağlık Bakanlığının 6 dilde hazırladığı afişte Kürtçenin olmayışına Diyarbakır halkından tepki geldi. Türkiye’de 20 milyondan fazla nüfusa sahip Kürt toplumu ile birlikte Suriye, Irak ve İran vatandaşı çok sayıda Kürt’ün, sağlık hizmeti almak için Türkiye’ye geldiği halde Kürtçe dilinde hizmetin verilmemesinin utanç verici bir durum olduğuna dikkat çeken Diyarbakırlılar, yetkililerin bu duruma müdahale etmeleri için çağrıda bulundular.

Dikkate alınır mı sizce?

***

Bölgenin tanınmış kanaat önderlerinden Seyda Abdülkerim Çevik, uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Bir alacak-verecek davasından akrabalar arasında yaşanan anlaşmazlığı çözmeye çalışan yaşanan silahlı saldırıda öldürülmesi sonrası, sosyal medyada taziye ve kınama mesajları yayınlandı.

Başımız sağ olsun, umarız saldırgan ağır şekilde cezalandırılır.

***

CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın'ın da aralarında bulunduğu 24 il yöneticisi, Genel merkez tarafından kongre süreci başladığı gerekçe gösterilerek görevinden alındı. Sayın'ın yerine CHP İl Başkanlığı'na Abdurrahman Aslan getirilirken, yeni il yönetiminin olağan kongre sürecini tamamlaması bekleniyor.  Devam Edecek

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ufuk Çimen Arşivi