Aziz Gülmüş yazdı: Dersim Tertelesi: Xwede nehêle

.. /Anlatırken göz yaşlarını silmek, ağlama krizlerine ara vermek için bir müddet sessiz kalıp ardından tekrar anlatmaya başlardı..

Amcam Hüsso, Dersim katliamı sırasında askermiş. Annesi ve babası, kendisi askere alınmadan önce ölmüştü.. Biri kız, diğer ikisi erkek üç kardeşini akrabalarına emanet ederek silah altına alınmış. En küçükleri babam.. En çok da henüz beş-altı yaşındaki babama arkasını dönüp gittiğinde çok üzülmüş..

Askere alınması Dersim katliamına denk gelmiş.

Sık sık köy baskınlarına gidiyorduk. Köyün erkekleri gündüz köye inmez dağlarda kalırdı. Köyler genellikle bölgeye hakim olan tepelerde olduğu için uzaklardan Askerlerin köye doğru geldiğini gördüklerinde anında sarp dağ ve kayalar arasına gizlenirlerdi.

Yine bir köye baskın yapmıştık. Bizi gören dokuz-on yaşlarındaki kız çocukları sırtlarına aldıkları küçük kardeşleri ile tepelere doğru koşup kurtulmaya çalıştıklarını gördüm. Komutanımız, emir vererek 'Sıkın! ' diyince çocuklara isabet etmeyecek şekilde sıkmaya başladım. Bir kaç çocuk sırtlarına aldıkları kardeşleri ile tepeden aşağıya yuvarlanıyorlardı. İşte o an Yuvarlanan kız çocukları ve sırtladıkları kardeşlerinin evde bıraktığım yetim kardeşlerimmiş gibi gözümün önüne geldi. Hıçkıra hıçkıra ağladım.

Bu katliamda hiç kimseyi öldürmemiştim. Bu suça ortak olmamak için askerden kaçmalıydım. Bir gün yine bir baskın sırasında fırsatını bulup silahımla beraber kaçtım.. Memlekete geldim ve çok uzun bir süre asker kaçağı olarak dağlarda yaşadım.."

Bu anılarını anlatırken hep ağlama krizlerine girerdi. "Bizlere komutanlarımız bu insanların Ermeni olduklarını, öldürdüğümüz her "Kafire" karşılık Cennetin kapılarının açıldığını, öldürmeyenlerin ise Kafir olacağını' söylerdi. Askerden kaçmama neden olan küçük bir kız çocuğunun benimle Kürdçe konuşmasıydı. İşte o gün kendi kendimizi öldürmeye çalıştığımı anlayıp firar etmeye karar vermiştim."

Şu an amcamın o zaman anlattıklarını kaydetmediğim için derin bir pişmanlık yaşıyorum.

Xwede nehêle!

***

Hatırlatma ve Teşekkür

Dersim'in kara günü anısı nedeniyle düzenlediğimiz imza gününe gelen herkese teşekkür ederim. Gelemeyip telefon veya Mesenger’den mesaj ile iştirak eden ve adreslerine imzalı kitap isteyen dost yoldaşlara selam ve sevgilerimi iletiyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aziz Gülmüş Arşivi