A.Vahap Kaya yazdı: Fırsatçılar 2

Covid 19 salgınında fırınlara ekmek almaya gidenlerin karşılaştıkları manzara ise ekmeğin pahalandığı, marketlerin etiketleri değiştirmeye fırsat bulmamaları sonucu! Reyondaki fiyat başka, kasaya geldiğinde ise başka bir fiyat ödemek zorunda kaldığı vahim tablo

En son depremde, değinmek istediğim kaçıncı tekrarın tekerrürü ve insanı insanlığından utandıracak tablonun tekrar yaşanması ise! İster istemez bazı soruları sormamıza haklı gerekçe oluşturdu.

Her zaman misafir besleyen, her zaman mahkûm besleyen, her zaman kervanların dışarıda kalmalarına müsaade edilmeyip kapılarını açan, evinde karşılıksız barındıran, besleyen, Diyarbakır ve bölge halkı size ne oldu? Siz ne ara bu kadar kötü duruma düşürülecek kadar kendinizi ihmal ettiniz de gözlerinizin önünde haksızlıklar yaşanıyor ve siz seyirci kalıyorsunuz.

“Bu işi yapanlar” siz ne ara kendi kadim kültürünüzden, insanlığınızdan, komşu olarak yaşamanızdan, kardeş olarak fedakârlığınızdan uzaklaşıp mağdur olanlara fırsatçılık mantığıyla yaklaşmaya başladınız? Yere düşen kişiyi kaldırma yerine onlara bir tekmede siz atar oldunuz?

“Siz ne ara bir selam uğruna” selam verene kendinizi siper edip ölme yerine onların yaralı halinden, yarasından kendi kedinizi bahane üretip (kedim açtır) bir parça et kesip kediye verme yerine “yer” (mideye düşkün olma durumu) duruma düşecek kadar aşağılaştınız?

Maraş merkezli peş peşe iki depremde feci şekilde etkilenen, sallanan ve tahribatlara yol açan depremde Diyarbakır da marketlere giden insanların! Tekrarın tekerrürü olan kendi namı hesabına zam a başlayan kişi ve yerler; fırınlara giden insanların ekmeği iki katına fiyatla almaları, yol ücretlerine zam yapılması, yağmacıların fırsat kollayıp fırsat tan faydalanması! İnsanı iğrendirdiğini söylemek isterim. Bu iğrenme bu işi yapanlara dönük bir iğrenme ve nefrettir.

Elbette ki bu kötü davranışların iğrenmesi ve nefreti! Yaşam felsefesi her zaman iyilik yapmak ve sofrasını, yüreğini paylaşmasın bilen engin insanları kapsamıyor. İlk baştaki şoktan hemen sonra fedakârlığıyla bilinen bu halk toparlanıp seferberlik ruhuyla STK lar öncülüğündeki örgütlenmeyi, kendi aralarında oluşturdukları bir araya gelişlerle olumsuzluklara, iğrençlikler, yağmacılar çok iyi ve çok güçlü bir cevap verildi ve halen veriliyor. Ancak bu olumsuz davranışlar bu kültüre, bu halka ve insanlık için bu kadar bedel ödeyen bu kültüre yakışmayan davranışları tümden söküp atmak, mahkûm etmek, bu kültürü eskiden olduğu gibi her zaman saf ve temiz bulabileceğimiz bir doğallığa döndürmek için bu naçizane eleştirim ile katkı sunmak istedim.

Umarım bu son olumsuz davranışlar gibi en son yaşanan acıda son olur ama bilimsel tedbir planlamayla son bulabileceğini unutmamak gerekir. Bitti

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dr. Vahap Kaya Arşivi