A.Vahap Kaya yazdı: Fırsatçılar 1

Doğal afetlerin vurduğu yerlerdeki insanların hak etmeyip maruz kaldığı davranışın, ahlaktan ve insanlıktan yoksun kısmı.

İnsanlar karşılaştıkları haksız bir duruma ikinci bir haksızlıkta fırsatçılık ve fırsatçıların insanlıktan yoksun davranışları.

İnsanlara her ne olursa olsun! Bir tek kendini düşünen ve bir tek andan nemalanıp kendine çıkar sağlayan, kökten ve kültürden yoksun davranış sahiplerinin nemalandıkları bir ortam, onların yaşamasına müsait bir iklim ve bu konuda müsamaha edildikleri bir erk olduğundan yaşamalarına devam eden çürüme.

Herhangi fırsatçılık vakası çıkmışsa bunların güç bulması, bunların cesaret bulması ve bunları besledikleri egoist, çürümüş ahlaki yön ve kendi başlarına geldiğinde çok büyük tepki duyacağı aşağılık davranışı sergilemeye koyulan yaptırım.

Savaş çıktığında yaralı insanlara yardım ediyorum, hastanelere götürüyorum adı altında onların üzerindeki değerli eşyaları çalmaya girişenler; bir süre sonra kendilerinin de aynı adressiz kurşunlarla karşılaştıkları büyüklerimizin seferberlik anılarında çokça anlatılırdı.

Ya da zor durumda olanların zor anlarından faydalanıp kendilerine çıkar sağlayarak zengin olanların daha sonra zenginliklerden faydalanamadığı gibi kendileri de zor durumlara girip aynı zenginliğin haydan gelen huya gider kısmına şahitlik ettikleri örnekleri Şeyh Said mahkemelerinde yargıçlık yapan, daha sonra Ş. Urfa Vekilliğini yapan Ali SaipUrsavaş’ın insanlara sizi kurtarırım deyip sonra, önce çocukları babalarının gözlerinin önünde astırıp daha sonra babalarını dar ağaçlarına gönderilmesi (kendisinin rüşvet yediğini itiraf edecek kimseleri bırakmak istememesi) olayını herkes anılarında anlatmış ama Ali Saip’in de aynı sonucu yaşadığını tarihi birazcık yoklayanların varacağı, bulacağı belgelerin aşikarlığı ayan beyandır.

Surdaki elim hadisede devletin resmi ağzı düşük yoğunluklu savaşında savaş alanı belli bir bölge yani Sur havzası! Tank var! Ağır silahlar var ve Uçak var karşıdan da cevap var ve oraları boşaltan halkın göç ettiği yerlerde kiraların iki hatta üç kata fırlaması, evleri, eşyaları taşıyanların kiralarını iki üç kata çıkarmaları Diyarbakırlıların nefretine nail olmuştu.

Elazığ depreminde insanların evlerini taşıyacak taşıyıcı firmaları taşıma ücretlerini üç katına çıkarmaları, (Komşu illerden taşıma firmaları oraya hücum etmişlerdi) kiraları iki, üç kata çıkarmaları basına konu olan bir eleştiridir. Devam Edecek

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dr. Vahap Kaya Arşivi