Bayram Öcal yazdı: Olduğu kadar lazım bilgiler

Çoğumuzun bilmediği bir tehlike hem de yanı başımızda; enerji tasarruflu ampuller.

Ola ki başınıza gelir aklınızda bulunsun diye paylaşmak istedim.

Elinizden düştü ve kırıldı. Buradan sonrası çok önemli, ne yapmalısınız?

Sakın ola öyle refleksle hemen eğilip toplamayın.

Neden mi?

İçinde 5 miligrama kadar civa bulunmasına yasal olarak izin verilen enerji tasarruflu lambalar kırıldığında içindeki civa buharı açığa çıkıyor, bu buhara maruz kalmak ise akciğerler başta olmak üzere vücudumuzda etkisi uzun dönemde görülebilecek birçok rahatsızlığa davetiye çıkarıyor.

Dolayısıyla bulunduğumuz ortamda lamba kırıldığında öncelikle odayı havalandırmalı, kendi ağırlığı ile yere çökmüş olan bu ağır metali, kendi ellerimizle odamızın her yerine yaymamak için kırıklardan uzak durmalı ve temizlemek için kesinlikle elektrikli süpürge kullanmamalı, mümkünse paspaslamalıyız. Temizlemenin her aşamasında tek kullanımlık malzemeler kullanılmalı; cam kırıklarını toplarken kullandığımız eldivenler geçirimsiz, mümkünse her eczanede bulabileceğimiz ameliyat eldivenlerinden olmalıdır.

Hayatımızın bu kadar içine girmiş olan bu lambaları nasıl imha etmeli, ya da bir yerlere mi teslim etmeliyiz?

Aslında bu görev 2015 yılı mayıs ayında yürürlüğe giren bir yönetmelik ile belediyelere verilmiş durumda. Elektronik atık adı verilen bu yeni atık türünün evlerden toplanması veya toplatılması, bağlı bulunduğunuz belediyenin sorumluluğunda. Belediyeler bu atıkları uluslararası standartlara göre geri dönüşüm ve bertaraf yapan tesislere gönderiyorlar. Bağlı bulunduğunuz belediyenin elektronik atık birimine ulaşmak için burayı ziyaret edebilirsiniz.

Siz de kırılmış veya bozuk ampullerinizi ayrı bir kutuda biriktirip ,elektronik atık toplama notalarına teslim ederek bu ağır metal kirliliğinin önüne geçebilir , hem kendi sağlığınızı hem de genel halk sağlığını koruyabilirsiniz.

Bu konuda en son 2018’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uyarıda bulunmuş: "Floresan lambalar ve tasarruflu ampuller, sağladıkları elektrik tasarrufu yanında, kırıldığında sağlık açısından ciddi tehlike arz etmektedir. Bu tehlikenin ana kaynağı da floresan lambalarda ve tasarruflu ampullerde bulunan civa buharıdır"

Evet, yani bilgi sağlam yerden aklınızda bulunsun ama içinde neden cıva bulunduğu bilgisi ayrı bir tartışma konusu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi