Koronaya dair bozulmamış bilgiler - I

Korona virüsü sebebiyle sağlığımız üzerinde belki de daha önce durmadığımız kadar duruyoruz, özellikle de hijyen…

14 altın kural dışında ekranlarda, sosyal medyada sair birçok bilgi dolaşımda. Doğru yanlış ayırt edemeden dört bir yandan dezenformasyona da maruz kalıyoruz bu arada.

Nelerle karşılaştık, virüsekarşı kelle paçayı önerenden, tuzlu suyla ya da sumaklı suyla gargara yapmayı önerene hatta virüse karşı “Türk geni” ve  hattaaşının bir faydası olmayacağı, aşı bulunup yaygınlaşana kadar insanların bu virüse bağışıklık sağlayacağı iddiası da yer aldı ekranlarda, sosyal medyada.

Gelin bugün sil baştan tazeleyelim hafızalarımızı.

Virüsün giriş kapılarından korunma yollarına kadar yanlış bilgileri kafalarımızdan silerek formatlayalım beyinlerimizi.

İlki ve en doğrusu Covid-19 denen corona virüs, vücudumuza girmek için mukoza dediğimiz ıslak dokuları kullanıyor. Bu ıslak dokular ağız içi, burun içi ve göz kenarlarımız. Elinize virüs bulaştığı için enfekte olmazsınız. Elinizi sabunla yıkamadan ya da en az yüzde 70 alkol içeren bir dezenfektanla temizlemeden yüzünüze temas ettirdiğiniz için hastalığı kaparsınız.

Tam da bu noktada maske, dışarı çıkarken kesinlikle kullanmanız gereken bir koruyucu. 'Peki, maske virüsten ne kadar korur?' sorusu çoğu kişinin aklında. Sokakta herkeste gördüğümüz basit kağıt ya da kumaş maskeler (büyüklüğü 60 ila 140 nanometre arasında değişen) yeni tip korona virüsü filtreleyemez. Ama virüsü taşıyan sıvı partikülleri (parçacıkları) tutabilir. Önemli olan da budur.

Tekrar kullanım konusunda ise; ideal olanı dışarıdan her dönüşte maskeyi bir poşete koyup, ağzını da sıkıca bağlayarak çöpe atmak. Ancak içinde bulunduğumuz günlerde maske temini zor olabiliyor ya da zaman alabiliyor. Bu durumda tekrar kullanmak zorunda kalacağınız maskelerin bakımı çok ama çok önemli. Öncelikle kullanıp eve döndüğünüzde, maskenin dış yüzeyine kayıtsız şartsız hasta insan muamelesi yapmanız gerekiyor.

Maskeniz kumaş ise her kullanımdan sonra sabun ya da deterjanla yıkamanız gerekiyor. Eğer kâğıt ise, kullanımdan önce de sonra da mutlaka içine ve dışına en az yüzde 70 alkol solüsyonlu spreyi bol bol sıkın ve 5-10 dakika boyunca bekletin.

Maskeyle ilgili genel bir hatırlatma olarak; kullanılmış bir maskenin dış yüzeyine eliniz temas ederse, kesinlikle yüzünüze götürmeyin ve en kısa sürede ellerinizi sabunla ovarak 20 saniye boyunca yıkayın.

Ve önerilen fiziksel mesafe ayarına gelelim. Uzmanların fikir birliği 1,80-2 metre civarında. 1,5 metre sınır sayılır ve altına inilmemeli ve 1 metreyi asla sosyal mesafe kabul etmeyin.

En başta önerilen, sonra farklı sebeplerden reddedilen eldiven konusu konusuna bakalım bir de.

İlk soru, eldivenler faydalı mı?

Dışarıda eldiven kullanımının yaygın. Eldivenin dişe dokunur bir faydası yok. Çünkü elinizde eldiven olsa da olmasa da eğer kontamine(yani virüs bulaşmış bir yüzeye) dokunduktan sonra yüzünüze götürürseniz, hastalığı kaparsınız.Devam Edecek

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ufuk Çimen Arşivi