Kent Hafızası (Şubat) VII

HDP önündeki ailelerin çocuklarına kavuşma ayıydı Şubat.

Yaklaşık 6 aydır süren oturma eyleminde Şubat ayına kadar 5 aile çocuğuna kavuşmuşken; ay içinde yanılmıyorsam 6 aile daha çocuklarına kavuşmanın sevincini yaşadı. Bu arada eyleme katılan aile sayısı da artarak devam etti aynı ay içinde.

***

Şubat ayında sağlıkçıların eylemi vardı. 20 Şubat’ta Dicle Üniversitesi Hastanesinde 4 aydır döner sermaye ve nöbet ücretleri ödenmeyen sağlık çalışanları, bir saatlik iş bırakma eylemi yaptı. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Asistan Birliği (DÜTAB) öncülüğünde yapılan 1 saatlik iş bırakma eylemi sonrası başhekimlik önünde toplanan sağlık çalışanlarına, Diyarbakır Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Türk Sağlık-Sen, Huzur Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası yöneticileri ile Türk Tabip Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya destek verdi.

***

Antalya’da 6 Şubat’ta reklam filmi çekeceğiz bahanesiyle baba-oğul tarafından ormanlık alana götürülerek darp edilen Akdeniz Üniversitesi Hastanesi yoğun bakım ünitesinde bulunan Diyarbakırlı sosyal medya fenomeni ‘Ares Özdemir’ adlı Şehmuz Özdemir Diyarbakır’da gözyaşları arasında defnedildi.

***

21 Şubat Dünya Anadil Günü nedeniyle çeşitli etkinlikler yapıldı. Kürt Dil ve Kültür Ağı’nın, Diyarbakır Barosu’nda düzenlediği basın toplantısında Kürtçenin devletin tüm imkanlarından mahrum olması bir yana bizzat devlet mekanizması tarafından engellendiğini savunularak, tehlike sinyalleri veren Kürtçenin daha kötü bir duruma düşmesine izin vermemek için Kürtçeye sahip çıkılması gerektiğini dile getirildi.

Kürt Dil Platformu, anadilin önemini, “Dil insanın var oluşudur, bir milletin var oluşudur” sözleriyle tanımlayarak, tüm Kürtlere evde, sokakta ve yaşamın her alanında Kürtçe (Kurmancî, Kırmançkî) konuşmaları çağrısında bulundu

Kürt Edebiyatçılar Derneği Eşbaşkanı Sultan Yaray, Kürtçe edebi çalışmaların yeteri kadar tanıtılması ve yazarların yaşadıkları sorunlar ortadan kaldırmak için çaba sarf edeceklerini belirterek, “2020 yılını Kürt dili yılı olarak ilan edeceğiz” dedi.

Öte yandan yapılan bir araştırma Kürt dilinin karşı karşıya kaldığı durumu gözler önüne serdi. Rawest Araştırma Merkezi’nin yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, bölgede Kürtçe kullanımı azalırken, Türkçe kullanımı artıyor. Araştırmaya katılan ebeveynler ve çocukları karşılaştırıldığında Kürtçe kullanımının 3’te 1 oranında azaldığı ortaya çıkarken, Türkçe kullanımının aynı oranda arttığı tespit edildi.

***

Diyarbakır Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği iş birliğiyle “14. Uyum Biz Bize Sohbetler” Programı düzenlendi. Programda konuşan İl Göç İdaresi Müdürü Sercan Aydın, Diyarbakır’da 23 bini geçici koruma kapsamında bulunan Suriyeli olmak üzere yaklaşık 24 bin göçmen bulunduğunu açıkladı. Devam Edecek

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ufuk Çimen Arşivi