Eğitimde neredeyiz?

Bu haftaki yazımın konusu eğitim ve bu alanda yaşanan sorunlar.

24 Kasım Öğretmenler Günü’nde Diyarbakır Eğitim İzleme Kurulu birleşenleri, hazırladığı “Eğitimde Sorun ve Çözümler” adlı raporu Eğitim Sen 1 Nolu Şube’de açıkladı.

Pandemi nedeniyle eğitimde aşılamayan sorunlara vurgu yapılan ve ‘Bir nesli kaybetmek üzereyiz’ denilen raporda, Diyarbakır genelinde, Eylül 2020 itibariyle bin 677 okul ve kurumda, 492 bin 975 öğrenci olduğu, okulların sınıf mevcutları arasında ortaokullarda okul türleri arasında ciddi bir fark olduğuna dikkati çekilerek şu bilgiler verildi:

“Merkez ilçelerde İmam Hatip ortaokulları, normal eğitim yapmasına rağmen sınıf mevcutları 16-22 arasında değişmektedir. Aynı bölgede bulunan diğer ortaokullarda ikili eğitim yapılmasına rağmen sınıf mevcutları 35-45 arasındadır. Bu yıl 8’inci sınıfı bitiren 47 bin 228 öğrenciden 4 bin kişi liselere kayıt yaptırmadı. Bunlar ya işyerlerinde çok düşük ücretle çalışmakta ya da açık öğretime devam etmektedirler. ”

Pandemi, uzaktan eğitim ve fırsat eşitliği

Raporda uzaktan eğitimle beraber EBA’ya giriş yapabilen öğrenci sayısının oldukça düşük olduğuna da dikkat çekilmiş:1 Nisan 2020 verilerine göre Kayapınar ilçesinde ekonomik koşulları görece iyi olan öğrencilerin yüzde 14,2’si EBA’ya erişim sağlarken, kırsala gittikçe bu oranın düşüyor.

Sur ilçesindeki 25 bin 32 öğrencinin sadece yüzde 2,5’i, Mayıs 2020 itibariyle Kayapınar’da yüzde 34,58; Yenişehir’de yüzde 23,14; Lice’de yüzde 4,19; Eğil’de ise yüzde 4,48 öğrencinin EBA’ya giriş yapmış. Mart-Haziran aylarındaysa Diyarbakır’da öğrencilerin bir saniye bile EBA’ya giriş yapamadığına dikkati çekilerek, kent genelinde bu sayının 200 bine yakın oluğu ifade edildi.

Gelelim okulların fiziki durumu ve öğretmenlerin karşılaştığı sorunlara!

Pandeminin ilan edildiği Mart ayından 16 Kasım 2020 tarihleri arasında toplanan verilere göre, 664 okulla görüşülmüş burapor hazırlanırken.

352 öğretmen, 236 öğrenci ile 191 İşyeriyle olan görüşmelerin sonucundaysa 55 memurun Kovid-19’a yakalandığı; Anayasal bir hak olan eğitim hakkının kullanılamaz hale geldiğini belirtilmiş.

Aynı rapora göre, Yardımcı Hizmetler Personeli olmayan okul sayısı 171, ateş ölçeri olmayan okul sayısı 282, işyerlerinin yüzde 90’ında ise izolasyon odası okullar da yüzde 80’inde pandemi kurulu oluşturulmamış.

Evet en iyi bakış açısıyla ve nereden bakılırsa bakılsın neredeyse bir eğitim-öğretim yılını heba ettik.

Ve bir soru: Bu durumun sorumlusu kim?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tarık Othan Arşivi