Kent Gündemi

Bu haftaki kent gündeminin ilk sırasına Bağlar’da kadın pazarcıların maruz kaldığı zorlama hukuk yaratma girişiminden başlayalım.

Bildiğiniz üzere Salı günleri kadınlara ait Bağcılar’daki pazar yerlerine erkek meslektaşları bir süreden beri göz dikmiş durumda ve yaklaşık iki haftadan beri fiili bir oldu bitti yaratılarak kadınlar sindirilmek isteniyor.

Bu durum kadar kentteki sivil toplum örgütlerinin sessizliği de ayrı bir handikap…

Gözümden kaçmış olabilir ancak benim görebildiğim bir tek girişim Diyarbakır Barosu’ndan geldi.

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi Yöneticisi Hatice Demir,  kadın pazarcıların sorunlarını ve taleplerini görüşmek üzere kadın pazarcılarla görüştüklerini dile getirerek, kadınların olanlara karşı yetkililerin sessiz kalmasından şikâyetçi olduğunu kaydetti.

Bakalım bu hafta konuyla ilgili bir gelişme olacak mı?

Geçen hafta Çermik ilçesinde çok ama çok ilginç bir olay yaşandı.

Çermik’te savcı, halı saha maçının saatleri üzerine tartıştığı 14 öğretmeni gözaltına aldırmış. Olay şöyle gelişiyor:

27 Şubat’ta yaşanan olayda öğretmenlerin halı saha maçı 21-22 saatleri arasında, savcının maçı ise 22-23 saatleri arasındaydı. Ancak savcılar öğretmenlerin maç saatinde halı sahaya girdi. Öğretmenler duruma tepki gösterdi. Savcı ise durumu Emniyet’e bildirdi. Polis, halı sahadaki 14 öğretmeni gözaltına aldı. Emniyete götürülen öğretmenler yaklaşık bir saat gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldı.

Olayı duyan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran öğretmenlere sahip çıktı. Konuyla ilgili Twitter hesabından açıklama yapan Safran, “Öğretmenler bu ülkenin üvey evladı değildir, sahipsiz hiç değildir. Diyarbakır Çermik ilçesinde 14 öğretmenin gözaltına alınması bizleri derinden üzmüştür” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza Aydoğdu ise “Diyarbakır’da 14 öğretmenimiz halı sahada maç yaparken gözaltına alınmıştır.Adalet,şahsi ihtiraslar için kullanılamaz;öğretmenlerimize reva görülen bu muameleyi şiddetle kınıyorum. Öğretmenler, toplumun çimentosudur; itibarlarının zedelenmesi kabul edilemez…” dedi.

Böyle bir durum yaratan savcının akıbeti ne oldu merak ediyorum doğrusu…

2017 yılı Nevroz’una katıldığı sırada polis Yakup Ş.’nin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un 5’inci duruşması Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Önceki duruşmada, Kurkut’u öldüren merminin hangi silahtan atıldığı tespit etmek için Ulusal KriminalBüro’danistenen rapor mahkemeye ulaştı. Raporda Kemal Kurkut’un seken kurşunla değil, sanık polis Yakup Ş.’nin direkt hedef alarak ateş açması sonucu vurulduğu belirtildi.

Diyarbakır’da son zamanlarda tarihi eser kaçakçılarına yönelik operasyonlar dikkat çekiyor. Bunlardan biri de geçen hafta İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince gerçekleştirildi. Operasyonda, deri üzerine İbranice yazılı, yaklaşık 800 yıllık dini motifli kitap ele geçirildi. Olayla ilgili 4 kişi gözaltına alındı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi