Şivan Oktay Görer Yazdı: İntiharı salt inanca bağlamak

İstanbul'un Fatih ilçesinde, dört kız kardeş, kapısına 'Dikkat siyanür var' yazılı not astıkları evlerinde ölü bulundu. Yapılan ön otopside, kardeşlerin siyanürden dolayı zehirlendikleri ortaya çıktı.

15 yıldır aynı evde oturdukları söylenen, yaşları 45 ile 60 arasındaki kardeşlerin oturduğu binanın altında bir bakkal dükkânı işleten Yusuf Deniz, kardeşlerin 15 yıldır kendilerinden alışveriş yaptığını, son zamanlarda da maddi sıkıntı yaşadıklarını söylüyor.

Deniz, evlerinde ölü bulunan kardeşlerden Oya Yetişkin'in kendisinden veresiye ile alışveriş yaptığını, genellikle ayın başında borçlarını ödediklerini, ancak birkaç aydır ödeme yapamadıklarını belirtip, "Cuma günü bana borcunu ödeyecekti, ödeyemedi, dedi ki 'Maaşıma haciz koymuşlar.' Pazartesi günü alışveriş yaptığında ertesi gün bana para vereceğini söyledi. Gelen giden olmayınca biz de merak ettik, telefonu açmayınca şüphelendik, çıktık baktık, sonra da polisi aradık" diyor.

Bu bir dram!

Bir gazete bu dramı “Ateist kitap 4 kişiyi intihara sürükledi” başlığıyla şöyle görüyor: Fatih'te 4 kardeşin siyanür içerek intihar ettikleri evde evrimci Richard Dawkins'in ateizm propagandası yaptığı "Tanrı Yanılgısı" adlı kitabı bulundu. Tüm dinleri alenen inkar eden skandal kitap halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmesi ve "Mukadesata hakaret" gerekçesiyle Türkiye'de davalık olmuştu.

Diğer gazeteler ise toplu intiharın sebebini kurcalamadan depresyona bağlayıp; geri planını daha geriye iten bir yargıyla yapıyor haberlerini.

Düşünüyorum da evde başka bir kitap bulunsaydı ne yazardı acaba bu akla hizmet eden anlayış?

Ölen dört can, belki de yaşadıkları acı durumu değerlendirip birbirlerine seçenekler sunmuş olabilirler.

Nasıl bir psikolojiyle, nasıl bir inançla karar vermiş olabilirler bu intihara, belki sebep daha farklıdır. Bilemiyoruz. Çıplak gerçek dört kardeşin intiharı.

2017 yılında Türkiye’de intihar vakalarının sayısı toplamda 3.069 olarak kaydedilmiş. İntihar eden erkeklerin sayısı 2.368’ken (% 77) kadınların sayısı 701 (% 23) olarak belirtiliyor.

Yaşanan intiharların nedenlerini incelediğimiz zaman, doğal olarak bilinmeyen nedenlerle yaşanan intihar vakası bin 248 kişi ile ilk sırada yer alıyor. Nedeni bilinen intiharlarda ise hastalıklar ve geçim zorlukları öne çıkıyor. Hastalığı sebebiyle intihar eden kişi sayısı 2017’de 653, geçim zorluğu yüzünden intihar eden kişi sayısı ise 233. Nedeni bilinmeyen intihar vakalarında da muhakkak farklı yaşam sıkıntıları olduğu söylenebilir.

Eğitim durumlarına göre intihar vakalarına baktığımız zaman ise, ilkokul mezunu bin 345 kişi (44%) 2017’de kendi hayatına son vermiştir. Lise ve üniversite eğitimi almış kişilerde ise intihar vakaları sırasıyla 654 (21,3%) ve 374 (12%) dir. (kaynak:

Ancak, yaşanan dramı, olası birçok sebebi atlayarak sadece dinden kaynaklı bir inanç eksikliği gibi göstermeye çalışmak daha ağır bir utanç gibi geliyor bana.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi