Diyarbakır’da 'Kürt Burjuvazisi' Tartışması: Halkçı duruştan kartelleşmeye ve rant odaklarına

Diyarbakır’da 'Kürt Burjuvazisi' Tartışması: Halkçı duruştan kartelleşmeye ve rant odaklarına
Prof. Dr. Canip Ekinci, Diyarbakır’da son 20 yılda şekillenen yeni Kürt kent burjuvazisinin ekonomik ve siyasi rollerini masaya yatırdı. İlk dönemlerdeki "demokratik" beklentilerin aksine, bu yapının zamanla bir profile ve kartelleşmeye dönüştüğünü savunan Ekinci, yeni dönemde yerel güç dengelerinin çatışabileceğine dikkat çekti.

YENİGÜN HABER – Diyarbakır ve bölge siyasetinde yerel dinamikler ile sermaye ilişkileri üzerine yürütülen tartışmalara bir yenisi eklendi. Prof. Dr. Canip Ekinci, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı analizde, Diyarbakır merkezli olarak son 20 yılda ortaya çıkan ve güçlenen yeni "Kürt şehir burjuvazisi"ni sert sözlerle eleştirdi.

Ekinci, ilk dönemlerde Kürt sorununun çözümünde yapıcı bir rol üstlenmesi beklenen bu ekonomik sınıfın, zaman içerisinde kentin kaynaklarını kendi aralarında paylaşan ve sivil alana nüfuz eden birer "güç odağına" dönüştüğünü öne sürdü.

"Hem kayyumla çalıştılar hem Şam fuarlarında boy gösterdiler"

Prof. Dr. Canip Ekinci, Kürt siyasi hareketinin yerel yönetimler aracılığıyla bu sermaye grubunun önünü açtığını, desteklediğini ve koruduğunu belirtti. Ancak zamanla yüksek ticaret, turizm, inşaat ve rant alanlarının bu yapı tarafından paylaşılarak bir tür kartelleşmeye gidildiğini savundu.

Bu sınıfın pragmatik ilişkiler ağı geliştirdiğini ileri süren Ekinci, eleştirilerini şu çarpıcı tespitle sürdürdü:

"Suriye'de şehirler savaşın yıkımıyla boğuşurken, kayyumlarla yönetilen kentler ağır sorunlar yaşarken; hem kayyumlarla çalıştılar hem de Şam fuarlarında boy göstermekten geri durmadılar."

Akademi, spor ve sivil topluma nüfuz etme iddiası

Analizde, söz konusu burjuva yapısının sadece ekonomik alanla sınırlı kalmadığı; akademiye, spor kulüplerine ve sivil toplum kuruluşlarına (STK) kurdukları networkler aracılığıyla nüfuz ettiği iddia edildi. Ekinci, bu çevrelerin araştırma şirketlerini fonlayarak halkın nabzını kendi ajandalarına göre şekillendirmeyi denediklerini ve bunda önemli ölçüde başarılı olduklarını dile getirdi.

Bugün gelinen noktada ise bu ağların, olası yeni bir çözüm ya da diyalog sürecinde ortaya çıkabilecek yeni dengelere karşı refleks gösterdiği savunuluyor.

Bu yapıların, yerel güçlerini ve ekonomik ayrıcalıklarını kaybetme endişesi taşıdığını belirten Prof. Dr. Ekinci, rant alanlarının daralmasından endişe eden bu kesimlerin uzantılarından, önümüzdeki dönemde akademide ve kanaat çevrelerinde daha "sivri ve aykırı" çıkışlar duyulabileceğimizi ifade etti.

Bu tablonun tek başına kötüye işaret olmadığını belirten Ekinci, kentin kaynaklarının daha şeffaf ve adil bir şekilde halka aktarılması durumunda dar burjuvazinin etkisinin kırılabileceğini vuruladı.

"Sert kayaya önce kim çarpacak?"

Analizinin sonunda kentin kaynaklarının korunması durumunda halk adına yeni bir dönemin başlayabileceğini ifade eden Prof. Dr. Canip Ekinci, önümüzdeki döneme dair kritik bir soruyla değerlendirmesini sonlandırdı:

"Şimdi asıl merak edilen soru şu: Halkın iradesiyle şekillenecek bu yeni dönemde, sert kayaya önce kim çarpacak? Hep birlikte izleyip göreceğiz..."

Kaynak:METİN BEKİROĞLU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum